piątek, 31 maja 2013

Gulasz drobiowy z warzywami

Zapraszam na pyszny obiadek. Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry. Przepis według Małgorzaty Caprari.


Składniki:

- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.

Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Smacznego...

2 komentarze:

  1. Ladny syf robilem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz bardziej rozwinąć swoją wypowiedź? Jak ci nie smakowało to po prostu to napisz. A nie jako anonimowy piszesz że syf. Ja też tak potrafię. Może rozgotował ci się kalafior to się nie dziwię że nie smakowało albo po prostu nie twój smak i tyle.

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...