piątek, 10 maja 2013

Sernik z kratką

Przepyszny sernik z kratką, który znalazłam na PP, a opublikowany jest na blogu:
http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/04/kremowy-waniliowy-klasyczny-sernik-z-kratka/
Jest bardzo pyszny dlatego go upiekłam i publikuje u siebie.



Składniki:

ser:

1 kg sera waniliowego we wiaderku
100 g masła
5 +1 jajo
2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
3/4 szklanki cukru

ciasto:


3 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1/2 olejku śmietankowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ciasto : 

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, rozkruszyć palcami dodać aromat i wbić jaja. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po czym podzielić na dwie części 2/3 i 1/3, Tą mniejszą odłożyć, a z większą wyłożyć dużą formę z papierem do pieczenia.

Ser:
Z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem.
Masło ubić w osobnym naczyniu. Po czym wraz z budyniami dodać do żółtek cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, zaprzestać miksowania. mieszając łyżką dodawać stopniowo ser, po czym wbić całe jajo i wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do sera. Po czym masę wlać na przygotowane ciasto, resztę ciasta rozwałkować, pociąć na 1 cm paski i ułożyć na wierzchu w formie kratki.

Piec w 160 stopniach przez 50 minut, po czym zostawić w piecu, do momentu aż temperatura spadnie, potem wyciągnąć z pieca i schłodzić w lodówce.


4 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...