poniedziałek, 24 czerwca 2013

Konfitury z truskawek

Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast.



Składniki:

- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.


  Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz:

  1. Dziś myślałam, ze pora zrobić konfitury z truskawek, póki nie drożeją. Niestety nie mam własnych :) Dziękuję za udział w mojej akcji, która jednocześnie jest konkursem. Więcej szczegółów TUTAJ

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...