czwartek, 20 czerwca 2013

Zupa meksykańska

Zapraszam na pyszną zupkę meksykańską. Przepis znalazłam w internecie, ale troszkę go zmieniłam.



Składniki:

- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować wodę z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchew, pietruszka, seler, por). Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę, pieczarki pokrojone w paseczki, majeranek. Jakby było mało wody to wlewamy tak aby warzywa były przykryte. Gotować 10 minut. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszać by mięso nie przywarło. Smakujemy i doprawiamy jeśli trzeba.


Smacznego...

2 komentarze:

  1. lubię takie sycące zupy!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam meksykańskie danie, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...