wtorek, 17 września 2013

Medaliony we własnym sosie

Na dzisiejszy obiadek przygotowałam medaliony, które polecam mięsko jest przepyszne. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj.



Składniki:

- 600 g wieprzowiny z łopatki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kolendra
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- olej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, kolendrę utłuc z pieprzem, posypać z obu stron mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć z obu stron do zrumienienia. Cebulę pokroić w plastry, dodać do mięsa, chwilkę podsmażyć, podlać wodą około 3/4 szklanki, przykryć pokrywą i dusić do miękkości podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą. Medaliony podawać z ziemniakami i surówką.

4 komentarze:

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...