sobota, 12 października 2013

Indyk w słodkim sosie

Zapraszam na pyszne mięsko z indyka, które przygotowałam na konkurs kulinarny na Prześlij Przepis. Idealne na świąteczny stół.


Składniki:


- 400 g fileta z indyka w plastrach

- 3 buraki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka vegety
- 1 szklanka wody
- 50 g słodkiej śmietany 18 %
- sól, pieprz,
- cukier
- ocet
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju na rumiano. Przekładamy do brytfanki, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i dusimy 10 minut. W tym czasie kroimy orzechy i śliwki na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i dusimy 40 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jeszcze trzeba.
Buraki gotujemy, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i doprawiamy odrobina soli, cukru i octu. Możemy doprawić według własnego gustu.
Mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem i nakładamy buraczki.

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...