piątek, 22 listopada 2013

Pyszna pizza

Zapraszam na pyszną pizze. Z tej porcji ciasta wyjdą 3 okrągłe spody do pizzy, pieczone w tortownicy 28 cm. Składniki nadzienia podane są na 1 spód pizzy. Dwa pozostałe możemy posmarować sosem i zapiec 10 minut. Po wystudzeniu zamrozić i będzie na kolejny raz.


Składniki:

 na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 5 plasterków kiełbasy żywieckiej z indyka ( dostępna w biedronce)
- potarty ser ilość wedle uznania
-papryka słodka w proszku
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować,  wyłożyć na natłuszczoną blachę.

1 łyżkę oleju rozmieszanego z koncentratem pomidorowym posmarować każdy spód. Dwa z nich zapiec około 10 minut.

Farsz:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami, posypujemy solą, pieprzem  i słodką papryką. Smażymy aż pieczarki puszczą sok.
Nakładamy na ciasto, układamy kiełbasę i posypujemy serem.




Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Piekarnik ma być nagrzany.



2 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadla troszkę tej pizzy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...