Jak mam ochotę na sałatkę to robię właśnie tą. Wymyśliłam ją bardzo dawno temu. Jest szybka w wykonaniu, doskonała jak mamy niespodziewanych gości.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- por około 10 cm od białej części
- puszka groszku konserwowanego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
poniedziałek, 30 września 2013
czwartek, 26 września 2013
Jabłka z cynamonem
Ten pyszny mus z cynamonem możemy użyć do szarlotki, naleśników.
Składniki:
- 2 kg po obraniu
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy w paseczki. Przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, wsypujemy cukier, cynamon, przykrywany pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dusimy do momentu aż się zrobi mus. Przekładamy do słoików, zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 15 minut.
środa, 25 września 2013
Żeberka w kapuście
Mam dla Was pyszną propozycję na obiad. Kruchutkie żeberka i rozpływająca się w ustach kapusta. Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 60 dag żeberek
- 1/4 główki kapusty
- łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól
- 2 łyżki oleju
- kostka bulionowa
- natka pietruszki
- cebula
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Żeberka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulę, kostkę bulionową, kolendrę i ziele angielskie. Mięso dusimy na małym ogniu.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Wkładamy na chwilę do wrzątku, dokładnie odcedzamy i wykładamy na żeberka. Solimy, posypujemy przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.
Składniki:
- 60 dag żeberek
- 1/4 główki kapusty
- łyżeczka przyprawy do bigosu
- sól
- 2 łyżki oleju
- kostka bulionowa
- natka pietruszki
- cebula
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Żeberka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy cebulę, kostkę bulionową, kolendrę i ziele angielskie. Mięso dusimy na małym ogniu.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Wkładamy na chwilę do wrzątku, dokładnie odcedzamy i wykładamy na żeberka. Solimy, posypujemy przyprawą do bigosu i dusimy do miękkości.
Podajemy z ziemniakami i kapustą.
sobota, 21 września 2013
Placuszki z kabaczka
Dzisiaj dostałam kabaczka i postanowiłam zrobić placuszki. W tej wersji kabaczka jeszcze nie jadłam. Placuszki są bardzo dobre.
Składniki:
- 1 średni kabaczek
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Kabaczka obrać, wyciąć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut żeby zmiękło. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku, dodać jajko mąkę, pieprz ziołowy i wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.
Składniki:
- 1 średni kabaczek
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Kabaczka obrać, wyciąć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut żeby zmiękło. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku, dodać jajko mąkę, pieprz ziołowy i wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.
piątek, 20 września 2013
Fileciki rybne w delikatesowym sosie
Przepis znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Nie byłam do niego przekonana, ale jak posmakowałam to okazało się że danie jest rewelacyjne. Możemy podać je nawet na imprezę urodzinową lub inną.
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki octu 10 %
- płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu
Przygotowanie:
Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Sos:
Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki octu 10 %
- płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu
Przygotowanie:
Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Sos:
Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
wtorek, 17 września 2013
Medaliony we własnym sosie
Na dzisiejszy obiadek przygotowałam medaliony, które polecam mięsko jest przepyszne. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj.
Składniki:
- 600 g wieprzowiny z łopatki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kolendra
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- olej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, kolendrę utłuc z pieprzem, posypać z obu stron mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć z obu stron do zrumienienia. Cebulę pokroić w plastry, dodać do mięsa, chwilkę podsmażyć, podlać wodą około 3/4 szklanki, przykryć pokrywą i dusić do miękkości podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą. Medaliony podawać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 600 g wieprzowiny z łopatki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- kolendra
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- olej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, kolendrę utłuc z pieprzem, posypać z obu stron mięso. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, mięso smażyć z obu stron do zrumienienia. Cebulę pokroić w plastry, dodać do mięsa, chwilkę podsmażyć, podlać wodą około 3/4 szklanki, przykryć pokrywą i dusić do miękkości podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą. Medaliony podawać z ziemniakami i surówką.
sobota, 14 września 2013
Placek serowo-cytrynowy
Zapraszam na pyszną placek, z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki serkowi ciasto nie jest suche tylko wilgotne i nie jest mocno słodki. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 serek waniliowy (200 g)
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- lukier
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypką.
Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 serek waniliowy (200 g)
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- lukier
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypką.
czwartek, 12 września 2013
Piernikowe choinki
Pyszne piernikowe choinki idealne na ozdobę stołu lub na prezent świąteczny. Jeśli nie chcemy robić choinek możemy wykrawać różne kształty ciasteczek takie jakie mamy pod ręką foremki.
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- lukier do dekoracji
- posypka kolorowa do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawa, cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem na jednolity kolor. Schłodzić i rozwałkować ciasto. Wykrawać ciasteczka gwiazdki o różnej wielkości. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Ciasteczka wystudzić, smarować lukrem i układać od największej gwiazdki do najmniejszej. Polukrować jeśli jeszcze trzeba i posypać kolorową posypką.
Rada jeśli chcemy podarować choineczkę na prezent lub dodatek do prezentu zawijamy w przezroczystą folię i zawijamy tasiemką.
środa, 11 września 2013
Leczo z cukinią
W taki dzień jak dzisiaj czyli bardzo deszczowy zapraszam na rozgrzewające leczo. Możemy go podać na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- 1 laska kiełbasy toruńskiej
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mały słoik ketchupu np. Włocławek
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do brytfanki i podsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, chwilkę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy i chwilkę dusimy. Dodajemy paprykę, cukinię i dusimy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, następnie ketchup, mieszamy i chwilkę dusimy. Przyprawiamy chwilkę dusimy i podajemy na gorąco z pieczywem.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- 1 laska kiełbasy toruńskiej
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mały słoik ketchupu np. Włocławek
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do brytfanki i podsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, chwilkę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy i chwilkę dusimy. Dodajemy paprykę, cukinię i dusimy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, następnie ketchup, mieszamy i chwilkę dusimy. Przyprawiamy chwilkę dusimy i podajemy na gorąco z pieczywem.
wtorek, 10 września 2013
Kruche ciasteczka serduszka
Pyszne i bardzo proste ciasteczka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Rewelacyjne do kawy czy herbaty. Biorą udział w "akcji ciasteczka".
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować, wycinać ciasteczka i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Uważajmy aby ich nie przypalić za mocno.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować, wycinać ciasteczka i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Uważajmy aby ich nie przypalić za mocno.
poniedziałek, 9 września 2013
Kotlety mielone z kalafiorem
Przepis na te pyszne kotleciki przywiozła mi moja mama od swojej koleżanki. Kotlecików w takiej wersji jeszcze nie jadłam są przepyszne. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego z indyka
- pół średniego kalafiora
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ostygnie rozdrobnić widelcem ma być go tyle jakbyśmy mieli namoczoną bułkę w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, kalafior, jajko, cebule, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówka.
Publikacja w przepisach Kropki TV - Biedronka
Składniki:
- 0,5 kg mielonego z indyka
- pół średniego kalafiora
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ostygnie rozdrobnić widelcem ma być go tyle jakbyśmy mieli namoczoną bułkę w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, kalafior, jajko, cebule, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówka.
Publikacja w przepisach Kropki TV - Biedronka
piątek, 6 września 2013
Zapiekanka dla zapracowanych
Szybka zapiekanka sprawdza się gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach. Idealna na obiad lub kolację. Lubię smak tego sosu i często ją robię w tej wersji lub w tej: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/05/zapiekanka-z-makaronem.html
Składniki:
- 250 dag makaronu kolanka
- Sos węgierski z pieczarkami w słoiku Dawtona
- 15 dag sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy ugotowany makaron. Wlewamy sos i mieszamy. Na wierzch ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 20 minut.
Składniki:
- 250 dag makaronu kolanka
- Sos węgierski z pieczarkami w słoiku Dawtona
- 15 dag sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy ugotowany makaron. Wlewamy sos i mieszamy. Na wierzch ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 20 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...