wtorek, 28 stycznia 2014

Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem

Zapraszam na pyszną zapiekankę z kalafiorem. Jest po prostu wyśmienita.
 



 
 


Składniki:
 
- 1 pierś z kurczaka
- mały kalafior
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia + do wysmarowania naczynia
- 10 dag sera
- pół pęczka szczypiorku

 sos:

 - 2 jajka
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz, odrobina chili
 
Przygotowanie:
 
Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą i przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanym tłuszczem.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al' dente. Odcedzić i ułożyć na mięsku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami i doprawionymi solą i pieprzem. Przełożyć na kalafior.
Sos: Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy zapiekankę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut. Po ty czasie wyjmujemy zapiekankę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy do rozpuszczenia sera około 5-10 minut

1 komentarz:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...