wtorek, 18 lutego 2014

Ślimaczki na tłusty czwartek

Smaczne śliczki w smaku przypominają pączki hiszpańskie, ciasto jest bez cukru, słodkości daje im posypanie cukrem pudrem.



Składniki:

- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- pół szklanki mleka
- 4 jaja
- półszklanki wody
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Do mleka dodac wodę, masło, sól i zagotować. Mieszajac powoli wsypywac mąkę i nadal gotować na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, przełozyć do miski i starannie utrzeć z jajkami (dodajemy po jednym jajku).
Napełnic szprycę cukierniczą ciastem i wyciskać ślimaczki na goracy olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Przekładać na ręcznik papierowy aby ociekły z tuszczu. Posypać cukrem pudrem.




Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

5 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglądają! muszę kupić szprycę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, ślimaczki wyszły cudowne! pewnie znikły z prędkością światła. Sama chętnie bym ukradła kilka sztuk :)
    Pozdrawiam i życzę kolejnych smakowitych wypieków,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. poobserwuję Cię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz i postaram się przygotowywać smaczne dania i wypieki:) pozdrawiam :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...