czwartek, 1 maja 2014

Pulpeciki w pomidorowym sosie

Zapraszam na smaczny obiadek. Pulpeciki z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym.


Składniki:

- 50 dag mięsa mielonego
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- sól, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko

sos:

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- bazylia
- papryka słodka

- bułka tarta do obtoczenia pulpecików
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso i ryż przełożyć do miski, wbić jajo, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również przełożyć do mięsa. Mięso wyrobić na masę i ulepić pulpeciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. W tym czasie zrobić sos.
Składniki sosu wymieszać i przelać na usmażone pulpeciki. Zagotować i dusić około 5 minut. Jak sos będzie za gęsty możemy dodać wody i doprawić do smaku jeśli trzeba. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.



Smacznego...

4 komentarze:

  1. super przepis na prosty obiadek.zapraszam do wypróbowania przepisu na kotlety sojowe z cukinią.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kotlety-sojowe-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pulpeciki

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...