sobota, 5 lipca 2014

Torcik truskawkowo-śmietankowy

Pyszny torcik bez okazji na kakaowym spodzie z bitą śmietaną i truskawkami, posypany kokosem po prostu rozpływa się w ustach...


Składniki:

biszkopt:

 -2 duże jajka lub 3 małe
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao

- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek

- kokos do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:

 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrąglając brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.











Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze:

  1. Ładne i na pewno pyszne ciasto, fajny blog, aż żal patrzeć, ż e nie ma komentarzy. Pozdrawiam gorącco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z miły komentarz. A co do bloga to bym musiała go bardziej zareklamować... Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszny torcik! Kokos i truskawki to bardzo udane połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...