piątek, 29 sierpnia 2014

Jeżynka

Czas na pierwszy test z galaretkami Wodzisław ze smakami ametystowy i cytrynowy.Jest to szybki sernik na zimno. Galaretki szybko tężeją, z serkiem również szybko stężała. Smak jest bardzo wyrazisty, dzieci i dorośli mega zadowoleni. Polecam wypróbować.





Składniki:

- 200 g jeżyn
- 1 galaretka ametystowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 375 g serka waniliowego

- forma do keksa 20 x 7 mierzone po dnie formy

Przygotowanie:

Owoce umyć, dobrze wysuszyć. Wyłożyć na dno formy. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca wylać na owoce i wstawić do lodówki aby stężała. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i gdy będzie lekko tężeć połączyć z serkiem waniliowym i wylać na stężoną galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy sernik będzie gotowy to wyciągamy z formy. Do większej formy do keksa wlewamy wrzącą wodą tak do połowy, wkładamy naszą formę z serkiem na około 7 -10 sekund, kładziemy talerz na formę i zgrabnym ruchem odwracamy. Serniczek jest już na talerzu. Możemy go jeszcze schłodzić i potem dopiero kroić i podawać. Smacznego.













Lato w pełni! Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. Znakomity pomysl!
    Ciasto wyglada hiper-pysznie!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...