piątek, 22 sierpnia 2014

Papryka z miodem do słoików

Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.


Składniki:

- około 4 kg papryki czerwonej

Zalewa:

- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli

Ponadto

- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik



Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.






Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Z miodem jeszcze nie robiłam, pora sprawdzić ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...