sobota, 23 sierpnia 2014

Bułeczki z borówkami

Postanowiłam zrobić bułeczki drożdżowe z borówkami, inspiracje znalazłam tutaj. Bardzo smaczne bułeczki, nie są zbyt słodkie, dlatego posypane są cukrem pudrem. Możemy również zrobić lukier.









Składniki:

ciasto:

- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 40 g masła

nadzienie:

- 250 g borówek
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto:

Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm. Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę. Kroimy na 11 kawałków. Układamy  na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.















Błękitne skarby lata! Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Poproszę o jedną bułeczkę ... :)) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... jakie piękne te bułeczki, porywam jedną.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...