sobota, 27 września 2014

Pierogi ruskie

Dzisiaj pyszne pruskie pierogi, które wynalazłam u Oli - kuchnia szeroko otwarta bardzo pyszne. Ciasto jest idealne dzięki dodaniu samych żółtek. Farsz równie bardzo dobry, ostry. Przepis godny polecenia. 


Składniki:

Na ciasto:

- 500 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki stopionego masła


Nadzienie:


- 650 g ziemniaków - waga po obraniu
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła + 2 łyżki 

- 1 duża cebula
- sól (do smaku)
- pieprz czarny (do smaku)
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru


- cebula do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy z osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i ugniatamy tłuczkiem. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i zrumieniamy na maśle z olejem, dodajemy szczyptę soli i cukru. Cebulę dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy pokruszony twaróg, posypujemy solą i pieprzem i ugniatamy tłuczkiem. Doprawiamy na ostro.
Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na porcje, rozwałkowujemy bardzo cienko. Szklanką wycinamy koła, nakładamy po 2 łyżeczki farszu i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Od wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty
Podajemy z cebulką pokrojoną w kostkę i  podsmażoną na oleju.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...