wtorek, 28 października 2014

Klopsy w zalewie octowej

Polecam pyszne klopsy w zalewie octowej idealne na przekąskę na imprezę lub na inna okazję.






Składniki:

klopsy:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

zalewa:

- 1 litr wody
- 2 szklanki octu
- 1 łyżka cukru
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 cebule

Przygotowanie:

Klopsy: mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie.

Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło.
Po tym czasie można smakować, smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...