poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto bez jajek


Polecam pyszne, nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych.





Składniki:

- 0,5 (125 g)  kostki margaryny 
- 2 łyżki dżemu - ja użyłam truskawkowego
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody


Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolita masę i wylewamy na kwadratową formę ( 20 x 20 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto najlepiej sprawdzić czy się upiekło po 20 minutach, każdy piekarnik jest inny wiec dla ostrożności trzeba zajrzeć szybciej do piekarnika.









9 komentarzy:

  1. Każde ciasto bez jajek jest warte uwagi :) mam nadzieje że jak zastąpię margarynę masłem to tez wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zaszla pomylka bo zamiast 3 szkl cukru miala byc maka a moze sie myle?

    OdpowiedzUsuń
  3. coś chyba dużo cukru wchodzi do tego ciasta i ono jest też bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Już poprawiłam, przepraszam za błąd, to z szybkości :))

    OdpowiedzUsuń
  5. upieklam dzisiaj (tyle ze bez kakao) wyszlo pyszne. to pierwsze ciasto bez jajek ktore sie udalo i bylo smaczne (a wyprobowalam juz wiele przepisow)!! jestem super zadowolona. po 20min na 180 bylo ladnie upieczone na gorze ale jeszcze surowe w srodku, dopieklam 15min na 160. POLECAM!
    wielkie dzieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakowało i dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...