środa, 19 listopada 2014

Truskawkowy deser

Proponuję pyszny deser z truskawek, ja akurat użyłam mrożonego musu, który zrobiłam w okresie letnim. Możemy również użyć truskawek mrożonych wtedy użyjemy mniej wody do galaretki.





Składniki:

- 0.5 kg truskawek - mogą być mrożone
- 0.5 szklanki cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki

dekoracja
- 3 gwiazdki z czekolady
- kulki srebrne cukrowe
- pół mandarynki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. W tym czasie truskawki myjemy lub odmrażamy. Przekładamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy galaretkę lekko tężejącą i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i wkładamy do lodówki aby nasz deser stężał. Wyciągamy z formy, dekorujemy i podajemy.

Rada:

Gdy mamy truskawki mrożone to do galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.






Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

4 komentarze:

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...