czwartek, 24 marca 2016

Babka waniliowa

Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig.




Składniki:

- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek.
Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.


3 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...