poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Gulasz cielęcy z warzywami

Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom.





Składniki:

 - 0,5 kg cielęciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- sól, pieprz
- masło klarowne do smażenia

do zagęszczenia
-3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut.
W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.


sobota, 27 sierpnia 2016

Ogórki po chińsku - z papryką ostrą

Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji.



Składniki:

- 2 kg ogórków

- 6 łyżek soli

- 1,5 szklanki octu 10 %
- 8 łyżek oleju
- 1 kg cukru
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:

Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków.
Przepis znalazłam w internecie.

Róbmy przetwory 2016

piątek, 26 sierpnia 2016

Ryż z warzywami

Dzisiaj polecam ryż z warzywami. Robię tak czasami jak nie mam ochoty na mięso.






Składniki:

- 250 g warzyw mrożonych po chińsku
- pół puszki kukurydzy
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...