niedziela, 15 stycznia 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Dzisiaj polecam bardzo smaczny obiadek. Dzieciom tak smakował aż im się uszy trzęsły, a jak smakuje moim dziewczynkom to najbardziej mnie cieszy.



Składniki:

klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 mała cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - odsączona
- 3 łyżki bułki tartej

- 1 litr bulionu warzywnego

- 1 marchewka

-1 papryka czerwona
- kawałek pora zielna część (10 cm)
- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w pół księżyce.
Por i paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie.
Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, bułkę namoczoną i odsączoną w mleku, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebule pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy klopsiki.
W małym garnku zagotowujemy bulion i wkładamy nasze klopsiki. Gotujemy. Po 10 minutach dodajemy marchew, dalej gotując. Gdy marchew będzie miękka dodajemy podsmażona paprykę z porem. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 5 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić ...