niedziela, 30 września 2012

Tort na każda okazję

Tort przygotowałam na urodziny teścia. 



Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na krem śmietankowy:

- 800 ml śmietany 30 %
- 3 śmitan-fixy
- 1/2 szkl cukru pudru

- puszka brzoskwiń

Dekoracje według gustu, a ja zrobiłam taką

- 3 różyczki
- 9 listków
- 5 czerwonych kwiatków
- posypka biało-różowa

Przygotowanie:


Biszkopt

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.

Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
Pierwszą warstwę pokryć częścią kremu i ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, drugą część pokryć tak samo. Wierch tortu i boki przykryć pozostałym kremem i udekorować.







wtorek, 29 maja 2012

Babka marmurkowa

Pyszna babka marmurkowa. Idealna na Wielkanocny stół.



Składniki:

- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki maki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- olejek migdałowy (kilka kropli)

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej części dodać kakao, a do białej dodać olejek migdałowy. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać do formy jasne ciasto, a potem ciemne. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut.
Czas pieczenia może być krótszy. wszystko zależy od piekarnika.

czwartek, 17 maja 2012

Pizza

Bardzo dobry przepis na domową pizzę dostałam od koleżanki. Jest pyszna i polecam.



Składniki na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól

- potarty ser ilość wedle uznania
- papryka mielona, sól
- cebula, pieczarki, kiełbasa, papryka itp

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę.

1 łyżkę oleju rozmieszanego z koncentratem pomidorowym posmarować całą powierzchnię ciasta.

Na to dajemy różne składniki pieczarki, cebulę itd i potarty ser, na który posypujemy papryką mieloną.

Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Piekarnik ma być nagrzany.

Rada:

Warzywa możemy posolić, żeby pizza nie była mdła.

wtorek, 15 maja 2012

Zupa koperkowa z kuleczkami z mięsa mielonego

Składniki:

- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka pietruszki zielonej
- 3 łyżki bułki tartej

- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka korzeń
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 kostki rosołowe
- pęczek koperku
- sól, pieprz

Przygotowanie:


Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułka tartą, pietruszką i posypać solą i pieprzem. Wymieszać i wyrobić małe pulpeciki.
Zagotować wodę i dodać kostki rosołowe. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do wywaru oprócz ziemniaków. Jak marchewka będzie miękka dodajemy pulpeciki i gotujemy 15 minut w między czasie dodajemy ziemniaki. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sola i pieprzem.

poniedziałek, 19 marca 2012

Ciastka - grzebyki

Pyszne ciasteczka według Ewy Wachowicz.



Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

- marmolada

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki, ugnieść ciasto i utworzyć prostokąt. Włożyć do lodówki szczelnie zamknąć.
Na drugi dzień rozwałkować ciasto. Blachę wysmarować masłem. Na brzegu ciasta nałożyć marmoladę i zwinąć na dwa razy ( do środka) w rulon i odciąć nożem. Odcinać co 7 cm kawałki, naciąć brzegi i wygiąć aby utworzyć grzebień. Piec w temp. 180 C, 30 min, posypać cukrem pudrem.









Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

niedziela, 18 marca 2012

Babka gotowana

Babka jest przepyszna. Zawsze gości u mnie na Wielkanocnym stole.

Składniki:

- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
-  6 całych jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy lub inny





Przygotowanie:

Całe jaja ubić z cukrem do białości. Dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę, potem dodać mąkę ziemniaczaną z tortową i proszkiem do pieczenia. na koniec dodać olejek. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Gotować 1 godzinę i 15 minut.








Żurek świąteczny

Przepis pochodzi z "Wielkanocne menu Winiary" . Ten żurek bardzo zasmakował mojej całej rodzinie i co roku na Święta Wielkanocne go przygotowuję. Składniki podane są na 4 porcje można je podwoić dla większej liczby osób.


Składniki:

- 1 żurek w paczce Winiary
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Żurek wsypać do 1 l wody, wymieszać. Zagotować i dodać kostkę grzybową. Boczek wysmażyć na chrupko i przełożyć do żurku, a na tłuszczu ze smażenia boczku zeszklić cebulę i również dodać do żurku. Gotować 5 minut. Trzeba pilnować i mieszać żeby nie wykipiał. Na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Podawać z jajkiem.


Dobra rada:

* Czosnek i majeranek to smakowe zwieńczenie żuru. Przyprawy te muszą być dodane jednak na koniec gotowania, aby nie utraciły swych aromatycznych właściwości.
* Czosnek zbyt długo gotowany lub smażony nabiera gorzkiego smaku.


Biała kiełbasa w sosie

Pyszna biała kiełbasa z cebulką. Smakuje całej mojej rodzinie i znajomym. Idealna na Wielkanocny stół jak i na Boże Narodzenie.



Składniki:

- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 2 kg cebuli
- majeranek, vegeta, pieprz, papryka ostra
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Kiełbasę podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać pokroić w piórka i poddusić. Posypać ją przyprawami i jeszcze chwilę dusić, potem dodać koncentrat. Wymieszać i na koniec włożyć kiełbasę do cebuli i jeszcze chwilę dusić. Podawać na gorąco.


Jajka z groszkiem

Składniki:

- 1 szklanka ryżu
- 4 jajka
- po 1/4 łyżeczki łagodnej papryki i curry
- 1 szklanka groszku konserwowego
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ryż opłukać, ugotować na sypko, przełożyć na patelnie z rozpuszczonym masłem, posypać papryką, curry, wymieszać i trzymać w cieple. Jajka ugotować na twardo, pokroić na cząstki, ułożyć na ryżu, posypać groszkiem i drobno pokrojoną cebulą, a na wierzchu ułożyć po łyżce majonezu.

Placuszki z kurczaka II

Pyszne placuszki idealnie sprawdzą się na imprezie urodzinowej bądź na sylwestra.

Składniki:

- pierś z kurczaka
- 3 całe jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- około 15 dag sera potartego
- natka pietruszki, szczypiorek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać resztę składników w tym całe surowe jajka. Wszystko wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.

Ryż z białym sosem

Zapraszam na pyszny obiadek. Jest to biały sos, który podają na weselach lub innych okazjach.



Składniki:

- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 l rosołu (może być z kostki)
- 10 dkg rodzynek
- 2 łyżki cukru
- sok z pół cytryny
- opakowanie małej słodkiej śmietany 18 %


Przygotowanie:

W garnku roztopić masło dodać mąkę  dobrze wymieszać. Zalać rosołkiem. Wywar nie będzie jeszcze gęsty. Dodać umyte rodzynki. Dać im się w gotować. W tym czasie do wywaru dodać cukier i sok z cytryny. Gdy wywar zacznie gęstnieć dodać około pół opakowania śmietany. Ilość cukru zależy od gustu. Jeśli cytryna jest bardziej soczysta można dodać go więcej. Porcję zawsze można powiększyć na większą ilość osób.
Podawać z ryżem.



Zupa pomidorowa z pulpecikami

Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego
- 3 marchewki
- kawałek pora
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- koncentrat pomidorowy w słoiku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku dodać pokrojone w kostkę warzywa. Jak będą na pół twarde dodać wcześniej przygotowane pulpety z mięsa mielonego. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować i przyprawić do smaku. Można dodać ugotowany ryż lub makaron.

wtorek, 13 marca 2012

Sałatka warstwowa

Pyszna sałatka na różne okazje urodzinowe, przyjęcia itd.....


Składniki:

- mały słoik selera marynowanego
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 30 dag wędliny drobiowej
- 4 plastry ananasa
- mały por
- 2 kwaskowate jabłka
- 20 dag żółtego sera
- mały słoik majonezu

Przygotowanie:

Seler i kukurydzę odcedzić z zalewy. Przelać na sicie zimną wodą, osuszyć. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Wędlinę, ananasa, oraz białą część pora drobno pokroić. Jabłka obrać ze skórki. Żółty ser i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dnie dużej szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwami pozostałe składniki  (ostatnią warstwę powinien stanowić żółty ser). Każdą warstwę lekko ugnieść. Gotową sałatkę odstawić na godzinę w chłodne miejsce.










Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...