sobota, 23 marca 2013

Jajka na warzywach

Przepis dostałam dawno temu od koleżanki. Od tego momentu zawszę je robię na Wielkanoc lub bez okazji.
\




Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 5 ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- średni majonez
- śmietana 18% - 200 ml
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę, ogórki i szczypiorek kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z warzywami i mieszamy. Jajka kroimy wzdłuż i układamy żółtkiem do góry na sałatce.












środa, 13 marca 2013

Kasza gryczana z warzywami

 Kasza gryczana w takiej postaci jest idealnym daniem na piątkowy obiad.




Składniki:

- 1 torebka kaszy gryczanej
- opakowanie warzywnej mieszanki mrożonej (ja użyłam włoszczyznę w słupkach)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki olej
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej


Przygotowanie:

Kaszę ugotować. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju aż zmiękną. Dodać przyprawy, ugotowaną kaszę, sok pomidorowy i dusić kilka minut.

czwartek, 7 marca 2013

Sałatka Ani

Przepis na sałatkę  wymyśliłam sama z produktów, które miałam w domu. Bardzo mi zasmakowała.



Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 ogórki konserwowe ( ja użyłam swoich ogórków po kartusku)
- puszka kukurydzy
- majonez wedle uznania
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.

Faworki

Przepis dostałam od mojej teściowej. Mój mąż za nimi przepada od dziecka.







Składniki:

- 1 kg mąki
- 5 jaj
- 50 g masła
- 200 g śmietany 18 % (zagęszczona)
- 2 łyżki octu
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać faworki. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli chcemy żeby faworki urosły większe trzeba ciasto rozwałkować trochę grubsze.













Leczo

Moja wersja lecza jest na ostro. Zamiast papryki ostrej możemy dodać paprykę słodką i będzie na łagodnie.




Składniki:

- 50 dag kiełbasy (toruńskiej lub innej)
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i jedną cebulę smażymy na patelni. Na drugiej smażymy drugą cebulę z kiełbasą. jak się usmaży podlewamy wodą i dodajemy paprykę i podsmażone pieczarki. Dusimy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy ketchup mieszamy. Doprawiamy do smaku.

niedziela, 7 października 2012

Ogórki w curry

Przepis pochodzi od s.belata - są naprawdę rewelacyjne. Do obiadu i na przekąskę na przyjęcie np. urodzinowe





Składniki:

2,5 kg ogórków pokrojonych w plastry
5 średnich cebul pokrojonych w półksiężyce
- 3 łyżki soli
 liście selera

Zalewa:

1 litr wody
2 szklanki cukru
3 łyżki curry
3 łyżki gorczycy
¾ szklanki octu

Przygotowanie:



 Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i suszymy.
Ogórki, cebulę zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
Łączymy składniki zalewy i zagotowujemy.
Do słoików wkładamy po liściu selera, ogórki z cebulą, zalewamy zalewą, słoiki zakręcamy i gotujemy 5 minut.
Słoiki ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Sprawdzamy czy  są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotowujemy ponownie.











Ogórki po kartusku

Przepis na te ogórki znalazłam kiedyś w internecie.



Składniki:

- 4 kg ogórków gruntowych
6 szt. czerwonej papryki
2 szt. cebuli
- gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
koper

Zalewa:
3,5 l wody
0,8 l octu (10%)
600 g cukru 
-110 g soli

Przygotowanie:

Składniki zalewy mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki zalewamy zimną zalewą. Następnie myjemy, pozostawiamy w skórkach. 
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. 
Cebulę kroimy w krążki. Jeden krążek cebuli dajemy do słoika.
Do słoika wkładamy ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy,  Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy krótko, gotując przez 5 min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjmujemy z garnka. Pozostawiamy do wystygnięcia.






Kotlety mielone z pieczarkami

Smaczne kotlety z nadzieniem pieczarek, bardzo je lubię.


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- bułka tarta do obtaczania
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku). Wszystko wyrobić.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać smalec i podsmażyć do lekkiego zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Z mięsa mielonego uformować kulki, lekko spłaszczyć, położyć na środek pieczarki i skleić tak aby farsz znalazł się w środku.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.









wtorek, 2 października 2012

Gulasz z warzywami

Zapraszam na smaczny gulasz z warzywami.
 



Składniki:

- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 3 marchewki
- sól i pieprz



Przygotowanie:


Warzywa pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w średnią kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do brytfanki. Podlać wodą i dusić. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodać warzywa i dusić do miękkości warzyw i mięsa. Doprawić solą i pieprzem i na koniec zagęścić woda z mąką.













poniedziałek, 1 października 2012

Sałatka jarzynowa

Pyszna tradycyjna sałatka na każdą okazję.


Składniki:

- 5 szt średnich ziemniaków
- 7 szt średnich marchewek
- 1-2 szt pietruszki korzeń
- 1 szt małego selera
- 5 szt średnich ogórków kwaszonych
- 5 jaj
- puszka groszku konserwowego
- średnie jabłko
- por połowę białej części
- średni majonez (ja używam Winiary)
- sól i pieprz

Dekoracja:

- 1 ugotowane jajko - wyciąć kwiatka
- 1 ugotowana marchewka -kwiatki wyciąć foremką do ciasteczek
- kilka sztuk groszku konserwowego

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew,pietruszkę i seler ugotować i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz i wszystko wymieszać. Udekorować.

niedziela, 30 września 2012

Tort na każda okazję

Tort przygotowałam na urodziny teścia. 



Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na krem śmietankowy:

- 800 ml śmietany 30 %
- 3 śmitan-fixy
- 1/2 szkl cukru pudru

- puszka brzoskwiń

Dekoracje według gustu, a ja zrobiłam taką

- 3 różyczki
- 9 listków
- 5 czerwonych kwiatków
- posypka biało-różowa

Przygotowanie:


Biszkopt

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.

Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
Pierwszą warstwę pokryć częścią kremu i ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, drugą część pokryć tak samo. Wierch tortu i boki przykryć pozostałym kremem i udekorować.







Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...