poniedziałek, 25 marca 2013

Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników. Bardzo mi zasmakował i robię go dość często.


Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

masa jabłkowa:

- 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

- 0,5 l śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.

Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)  oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.





Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.






sobota, 23 marca 2013

Jajka na warzywach

Przepis dostałam dawno temu od koleżanki. Od tego momentu zawszę je robię na Wielkanoc lub bez okazji.
\




Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 5 ogórków konserwowych
- słoik papryki konserwowej
- średni majonez
- śmietana 18% - 200 ml
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Paprykę, ogórki i szczypiorek kroimy w kostkę. Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z warzywami i mieszamy. Jajka kroimy wzdłuż i układamy żółtkiem do góry na sałatce.












środa, 13 marca 2013

Kasza gryczana z warzywami

 Kasza gryczana w takiej postaci jest idealnym daniem na piątkowy obiad.




Składniki:

- 1 torebka kaszy gryczanej
- opakowanie warzywnej mieszanki mrożonej (ja użyłam włoszczyznę w słupkach)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- 2 łyżki olej
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżeczki papryki słodkiej


Przygotowanie:

Kaszę ugotować. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju aż zmiękną. Dodać przyprawy, ugotowaną kaszę, sok pomidorowy i dusić kilka minut.

czwartek, 7 marca 2013

Sałatka Ani

Przepis na sałatkę  wymyśliłam sama z produktów, które miałam w domu. Bardzo mi zasmakowała.



Składniki:

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 ogórki konserwowe ( ja użyłam swoich ogórków po kartusku)
- puszka kukurydzy
- majonez wedle uznania
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.

Faworki

Przepis dostałam od mojej teściowej. Mój mąż za nimi przepada od dziecka.







Składniki:

- 1 kg mąki
- 5 jaj
- 50 g masła
- 200 g śmietany 18 % (zagęszczona)
- 2 łyżki octu
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać faworki. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Jeśli chcemy żeby faworki urosły większe trzeba ciasto rozwałkować trochę grubsze.













Leczo

Moja wersja lecza jest na ostro. Zamiast papryki ostrej możemy dodać paprykę słodką i będzie na łagodnie.




Składniki:

- 50 dag kiełbasy (toruńskiej lub innej)
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i jedną cebulę smażymy na patelni. Na drugiej smażymy drugą cebulę z kiełbasą. jak się usmaży podlewamy wodą i dodajemy paprykę i podsmażone pieczarki. Dusimy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy ketchup mieszamy. Doprawiamy do smaku.

niedziela, 7 października 2012

Ogórki w curry

Przepis pochodzi od s.belata - są naprawdę rewelacyjne. Do obiadu i na przekąskę na przyjęcie np. urodzinowe





Składniki:

2,5 kg ogórków pokrojonych w plastry
5 średnich cebul pokrojonych w półksiężyce
- 3 łyżki soli
 liście selera

Zalewa:

1 litr wody
2 szklanki cukru
3 łyżki curry
3 łyżki gorczycy
¾ szklanki octu

Przygotowanie:



 Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i suszymy.
Ogórki, cebulę zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
Łączymy składniki zalewy i zagotowujemy.
Do słoików wkładamy po liściu selera, ogórki z cebulą, zalewamy zalewą, słoiki zakręcamy i gotujemy 5 minut.
Słoiki ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Sprawdzamy czy  są szczelnie zamknięte, jeśli nie zagotowujemy ponownie.











Ogórki po kartusku

Przepis na te ogórki znalazłam kiedyś w internecie.



Składniki:

- 4 kg ogórków gruntowych
6 szt. czerwonej papryki
2 szt. cebuli
- gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
koper

Zalewa:
3,5 l wody
0,8 l octu (10%)
600 g cukru 
-110 g soli

Przygotowanie:

Składniki zalewy mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki zalewamy zimną zalewą. Następnie myjemy, pozostawiamy w skórkach. 
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. 
Cebulę kroimy w krążki. Jeden krążek cebuli dajemy do słoika.
Do słoika wkładamy ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy,  Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy krótko, gotując przez 5 min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjmujemy z garnka. Pozostawiamy do wystygnięcia.






Kotlety mielone z pieczarkami

Smaczne kotlety z nadzieniem pieczarek, bardzo je lubię.


Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- bułka tarta do obtaczania
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w mleku). Wszystko wyrobić.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać smalec i podsmażyć do lekkiego zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Z mięsa mielonego uformować kulki, lekko spłaszczyć, położyć na środek pieczarki i skleić tak aby farsz znalazł się w środku.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron.









wtorek, 2 października 2012

Gulasz z warzywami

Zapraszam na smaczny gulasz z warzywami.
 



Składniki:

- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 3 marchewki
- sól i pieprz



Przygotowanie:


Warzywa pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w średnią kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do brytfanki. Podlać wodą i dusić. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodać warzywa i dusić do miękkości warzyw i mięsa. Doprawić solą i pieprzem i na koniec zagęścić woda z mąką.













poniedziałek, 1 października 2012

Sałatka jarzynowa

Pyszna tradycyjna sałatka na każdą okazję.


Składniki:

- 5 szt średnich ziemniaków
- 7 szt średnich marchewek
- 1-2 szt pietruszki korzeń
- 1 szt małego selera
- 5 szt średnich ogórków kwaszonych
- 5 jaj
- puszka groszku konserwowego
- średnie jabłko
- por połowę białej części
- średni majonez (ja używam Winiary)
- sól i pieprz

Dekoracja:

- 1 ugotowane jajko - wyciąć kwiatka
- 1 ugotowana marchewka -kwiatki wyciąć foremką do ciasteczek
- kilka sztuk groszku konserwowego

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew,pietruszkę i seler ugotować i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz i wszystko wymieszać. Udekorować.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...