wtorek, 23 kwietnia 2013

Kanapki z pieczywa chrupkiego

Kanapeczki dla dbających o linię.





Składniki na 1 osobę:

- 2 szt pieczywa chrupkiego ( u mnie razowe)
- 2 plasterki szynki
- 2 cienkie plasterki sera
- 1 ogórek konserwowy
- kawałek papryki konserwowej

Przygotowanie:

Na pieczywie układamy kolejno ser, szynkę ogórki i paprykę.


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zapiekanki

Jak zapiekanki to zrobione samemu.

Składniki:

- 3 bułki
- 200 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 6 plasterków sera
- musztarda
- margaryna ( u mnie rama)
- ketchup


Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki. Smażyć 5 minut, dodać paprykę i jeszcze chwilkę podsmażyć.













Bułki kroimy na pół. Smarujemy margaryną, musztardą i nakładamy farsz. Na to kładziemy ser.





Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekamy około 8-10 minut.

sobota, 20 kwietnia 2013

Kopytka

To moje ulubione danie z dzieciństwa.



Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.
Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa z dyni

Rewelacyjna zupa z dyni.

Składniki:

- duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 kg dyni
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy dynię, koperek i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Smacznego...

Surówka z selera

Pyszna surówka do obiadu. Mój mąż za nią przepada.





Składniki:

- 1 seler
- 3 łyżki rodzynek
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu
- kilka kropel z cytryny
- 4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzącą wodą  i moczyć 20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z rodzynkami, przyprawić dodać majonez i wymieszać.

środa, 10 kwietnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Pyszne łazanki z kapustą idealne na danie piątkowe lub na potrawę Wigilijną.



Składniki:

- 40 dag kapusty kwaszonej
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, jarzynka lub vegeta
- 250 g makaronu łazanki







 Przygotowanie:

Kiszoną kapustę gotujemy w wodzie 30 minut.

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy i doprawiamy. Dusimy 10 minut po tym czasie dodajemy pieczarki i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku.














Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.



sobota, 6 kwietnia 2013

Rogaliki drożdżowe zatapiane

Pyszne rogaliki z nadzieniem marmolady wg Ewy Aszkiewicz ( Kuchnia Polska)


Składniki:

- 50 dag mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 6 dag drożdży
- szczypta soli
- marmolada


Przygotowanie:

Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą mąkę przesianą przez sito i wyrabiamy ciasto do momentu aż utworzy się tłusta kula.
Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie "zatopienia" będzie rosło, nie wypłynęło



Tak przygotowaną kulę ciasta wkładamy do naczynia z zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie - około 15 minut. 
Po wypłynięciu ciasta z wody i odrzuceniu ściereczki kroimy je na 4 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy rogale. 


Nakładamy na natłuszczoną blachę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 C. Pieczemy przez 25-30 minut do zrumienienia.


  Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem




piątek, 5 kwietnia 2013

Śledź w śmietanie

Dziś na obiad przygotowałam śledzie w śmietanie, która robi moja mama.





Składniki:


- 2 płaty śledzi marynowanych
- 4 cebule
- 200 ml śmietany ukwaszonej 18 %
- pół szklanki mleka
- sól i pieprz









Przygotowanie:

Ze śledzi ściągnąć skórę i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Śmietanę połączyć z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Zalać śledzie z cebulą i wymieszać.
Podawać z ziemniakami.



wtorek, 2 kwietnia 2013

Rafaello

Przepis pochodzi od mojej bratowej.


Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kartoflanki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

- 0,5 l śmietany 30 %
- 2 śnieżki na mleko
- 2 fixy do śmietany
- 2 białe czekolady
- 2 paczki kokosu ( czyli 200 g)

dodatkowo:

- 1 czekolada mleczna
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy resztę składników. Wymieszamy i wylewamy na blaszkę. Blachy nie smarujemy. Pieczemy w 180 C, 20 minut.

Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać śnieżkę. Ubijać około 5 minut. Dodać fixy, chwilę ubijać.
Białą czekoladę rozpuścić, a gdy ostygnie dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając. Na koniec wsypać kokos. Wymieszać delikatnie łyżką.

Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Posypać płatkami migdałowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.



Sernik królewski

Przepis na ten sernik znalazłam kiedyś w internecie. Jest bardzo pyszny i często go robię na różne okazje.


Składniki:

ciasto:

- 3/4 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg sera we wiaderku ( u mnie president  - jest najlepszy )
- 6 żółtek
- 1,5 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka margaryny
- kilka kropel olejku arakowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie wstawić do lodówki.
Masa serowa - ubijać robotem margarynę z żółtkami i większą połową cukru. Następnie dodawać po łyżce sera, ciągle ubijając masę robotem. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę, wyłożyć większą połowę ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta, startą na tarce o dużych oczkach.
Sernik piec około 1 godzinę 180 C. Wymiar blachy 36 x 25. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.







sobota, 30 marca 2013

Babka z kisielem wiśniowym





Składniki:

- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy


Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodać żółtka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, kisiel i olej. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 40 - 50 minut.
Czas pieczenia może być krótszy. Wszystko zależy od piekarnika.



Tęczowa babka galaretkowa

Przepis znalazłam w przepisach Kropka TV. Bardzo mi się ten przepis spodobał i mnie zachwycił. Może posłużyć jako tort.






Składniki:

- 4 galaretki  - zielona, żółta, czerwona i pomarańczowa 
- 200 ml śmietany 30 %

Przygotowanie:

Pierwszą galaretkę podziel na dwie równe części. 
Pierwszą część galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku. Po ostygnięciu wlej do formy i wstaw do lodówki żeby stężała.
Drugą część galaretki rozpuść w 50 ml wrzątku i postaw do wystygnięcia. Następnie dodaj 50 ml śmietany i wymieszaj. Wylej do formy jako druga warstwę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia. 
Postępuj podobnie z każdą galaretką. Wylewaj na przemian warstwę galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie i warstwę galaretki ze śmietaną.
Po stężeniu wszystkich galaretek zanurz formę w gorącej wodzie na 20 sekund, następnie przyłóż talerz i szybkim ruchem wytrząśnij babkę.






poniedziałek, 25 marca 2013

Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników. Bardzo mi zasmakował i robię go dość często.


Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

masa jabłkowa:

- 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe

dodatkowo:

- 0,5 l śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.

Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)  oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.





Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.






Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...