sobota, 11 maja 2013

Łagodny sos

Ten sos również jest rewelacyjny. Często robię go gdy robimy grilla.




Składniki:

- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Do miski przekładamy ketchup, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Podajemy.


Sos czosnkowy

Mój ulubiony sos nadaje się do różnego rodzaju mięs np. na grilla. Polecam.



Składniki:

- 200 ml jogurtu naturalnego typu grecki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Jogurt przełożyć do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.








 

Zupa literkowa czyli pomidorowa

Moje dzieci najbardziej lubią zupę pomidorową. Zaczęło się to od bajki Marta mówi na mini mini. Jak moja starsza córka zobaczyła makaron literkowy to tylko z takim chce jeść zupę pomidorową.

 Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- koncentrat pomidorowy - słoik 190 g
- szklanka makaronu Wesołe literki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Udko umyć zalać wodą w garnku około 4 l, dodać liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, seler i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Dodajemy do powstałego bulionu i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego...

piątek, 10 maja 2013

Sernik z kratką

Przepyszny sernik z kratką, który znalazłam na PP, a opublikowany jest na blogu:
http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/04/kremowy-waniliowy-klasyczny-sernik-z-kratka/
Jest bardzo pyszny dlatego go upiekłam i publikuje u siebie.



Składniki:

ser:

1 kg sera waniliowego we wiaderku
100 g masła
5 +1 jajo
2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
3/4 szklanki cukru

ciasto:


3 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1/2 olejku śmietankowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ciasto : 

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, rozkruszyć palcami dodać aromat i wbić jaja. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po czym podzielić na dwie części 2/3 i 1/3, Tą mniejszą odłożyć, a z większą wyłożyć dużą formę z papierem do pieczenia.

Ser:
Z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem.
Masło ubić w osobnym naczyniu. Po czym wraz z budyniami dodać do żółtek cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, zaprzestać miksowania. mieszając łyżką dodawać stopniowo ser, po czym wbić całe jajo i wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do sera. Po czym masę wlać na przygotowane ciasto, resztę ciasta rozwałkować, pociąć na 1 cm paski i ułożyć na wierzchu w formie kratki.

Piec w 160 stopniach przez 50 minut, po czym zostawić w piecu, do momentu aż temperatura spadnie, potem wyciągnąć z pieca i schłodzić w lodówce.


Smaczny deser z galaretkami i jogurtem naturalnym

Dzisiaj zapraszam za deser z nowymi galaretkami Winiary z połączeniem jogurtu naturalnego. Smak ma podobny jakbyśmy zrobili ze śmietaną. Lubię robić takie deserki, bo moje dzieciaki je uwielbiają.



Składniki na dwa pucharki mają około 400 ml pojemności:

- 1 galaretka Winiary Pink Margarita
- 1 galaretka Winiary Mojito
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Galaretkę Pink Margarita rozpuszczamy 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki żeby stężała.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na galaretkę. Odstawiamy do stężenia


Galaretkę Mojito rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wylewamy na drugą warstwę deseru. Odstawiamy do stężenia.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na trzecią warstwę. Odstawiamy żeby stężała.

Dekorujemy truskawkami.


Smacznego....

środa, 8 maja 2013

Kulki w sosie koperkowym

Pyszne kuleczki z mięsa mielonego drobiowego uwielbiane przez dzieci.





 Składniki:

- 35 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz

Sos:

- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki.


Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple  i w ten czas robimy sos.

Sos:

Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zniechęcać się jak będą robiły się kluski to się wygotuje.


Podawać z ziemniakami. Dziś miałam dodane więcej wody jak gotowałam kulki i sos wyszedł mi bardziej rzadszy, ale tak też dobrze smakuje, bo my lubimy dużo sosu.

 


Smacznego....

wtorek, 7 maja 2013

Bitki ze schabu z pieczarkami

Dziś zapraszam na pyszny obiadek. Sos z pieczarkami po prostu rozpływa się w ustach.


Składniki na 4 osoby:

- 4 plastry schabu
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki + 3/4 szklanki wody na zasmażkę


Przygotowanie:

Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1 godz. W razie potrzeby podlewać wodą.



Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, posypać solą, pieprzem i smażyć 5 minut.



Pieczarki przełożyć do mięsa i dusić jeszcze 10 minut. Zrobić zasmażkę z wody i mąki. Wlać do mięsa. Wymieszać, doprawić w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.




 Smacznego....




poniedziałek, 6 maja 2013

Szaszłyki z kiełbasy na bogato

Polecam szaszłyki z kiełbasy. Smak upieczonych pieczarek i papryki na ruszcie rewelacyjny.


Składniki:

- 8 kiełbas na grilla u mnie regionalna z Biedronki
- 25 dag pieczarek
- 5-6 cebul
- 1 papryka
- przyprawa do grilla u mnie Kamis pikantna
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy na 5 części, pieczarki kroimy na pół, paprykę w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Nabijamy na patyczek kolejno kiełbasa, cebula, papryka itd. Posypać przyprawą.
Piec na rozgrzanym ruszcie około 10 minut z każdej strony.


niedziela, 5 maja 2013

Masło czosnkowe na chleb na grilla.

Chleb z masełkiem czosnkowym po upieczeniu na grillu jest rewelacyjny. Wszyscy w naszym otoczeniu przepadają za tym chlebkiem czosnkowym.



Składniki:

- pół kostki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 czubate łyżeczki przyprawy Ziarenka Smaku Ziołowe

Przygotowanie:

Masło rozetrzeć z przyprawą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek. Dobrze wymieszać.
Cienko smarować kawałki chleba masłem i opiekać na grillu około 5 minut.

Rady:

1. Chleb można układać na pieczonej kiełbasie czy karkówce żeby nie zajmować miejsca na grillu.
2. Ta porcja masła starczyła mi na cały bochenek chleba.

Karkówka po amerykańsku na grilla

Karkówka w tej paście cebulowej jest naprawdę dobra. Polecam.



Składniki:

- 5 plastrów karkówki
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z olejem i ketchupem.
Karkówkę lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować pasta cebulową. Piec na rozgrzanym ruszcie 15 - 20 minut. Często obracając.


.

sobota, 4 maja 2013

Szaszłyki z kiełbaski

Idealne szaszłyki jak się nie ma w domu mięsa z kurczaka czy wieprzowiny. Z góry przepraszam za brak zdjęcia po upieczeniu na grillu, ale jak chciałam je zrobić to szaszłyki już zniknęły ze stołu.


Składniki:

- 5 kiełbas na grilla u mnie śląska
- 4-5 średnich cebul
- przyprawa do grilla u mnie kamis pikantna
- 5 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić na cztery części. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Nakłuwać na patyku na przemian kiełbasę i cebulę. Posypać przyprawą i piec na grillu około 10 minut z każdej strony co jakiś czas przewracając żeby się nie spaliły.

Surówka ze świeżej kapusty czosnkowa

Pyszna surówka na grilla. Przepadam za nią.








Składniki:

- mała główka kapusty
- 3 ząbki czosnku
- mały majonez
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posypać solą żeby zmiękła. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posypać pieprzem dodać majonez i wymieszać.

Rady:

Surówkę można zrobić z kapusty pekińskiej.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...