czwartek, 13 czerwca 2013

Szybka surówka do obiadu

U mnie znowu surówka, bo my je lubimy, a zwłaszcza ze świeżych warzyw.






Składniki:

- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć, wysuszyć i pokroić na 4 części. Pomidora umyć, wysuszyć i pokroić w średnią kostkę. Ogórka umyć, wysuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem, dodać śmietanę i wszystko wymieszać.

Smacznego..





środa, 12 czerwca 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Sezon na świeże warzywa zaczęty więc zapraszam na pyszną surówkę.


Składniki:

- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- sól

Sos:

- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebulę i ogórka obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski.

Sos:

Olej łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem i dokładnie mieszamy.

Polewamy surówkę i mieszamy.


sobota, 8 czerwca 2013

Pikle w zalewie musztardowej

Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej -  Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.


Składniki:

- 3 kg ogórków średniej wielkości
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca

Na zalewę:

- szklanka octu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- łyżka miodu
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek musztardy

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.

Zalewa:

Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.

środa, 5 czerwca 2013

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i jagodami

 Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiadek, aż w końcu wpadły mi na myśl naleśniki. Uwielbiam je z twarogiem lub serkiem waniliowym, a że w domu nie miałam ani jednego, ani drugiego to zrobiłam z dżemem. Z dodatkiem jagód były pyszne.


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli

Dodatkowo:

- dżem brzoskwiniowy
- jagody z domowej spiżarki - mogą być mrożone

Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon i nakładamy jagody.

Smacznego ...

wtorek, 4 czerwca 2013

Nominacja do Liebster Blog Award

Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.













Zostałam nominowana przez: http://deliciousjourneyy.blogspot.com/.
Jet to moja druga nominacja więc nie będę nominowała 11 blogów tylko 3. Jeszcze raz dziękuję.


Pytania na które odpowiadam:

  1. Kawa czy herbata ? - Herbata
  1. Ulubiony rodzaj kuchni? - Polska
  1. Smak dzieciństwa? - kopytka
  1. Znienawidzone danie ? - Makaron ze szpinakiem
  1. Co Ci się kojarzy z latem ? - czereśnie
  1. Jaki był pierwszy posiłek, który sama zrobiłaś? - sałatka jarzynowa
  1. Dwie najważniejsze rzeczy w kuchni ? - nóż, łyżka
  1. Bez czego nie wyobrażasz sobie zacząć dnia? - śniadania
  1. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to..? - śniadanie
  1. Co byś zrobiła jakbyś wygrała milion? - wyjechała na wycieczkę
  1. Ulubiony owoc? - truskawki



Blogi które nominuję:

3. http://mkgotuje.blogspot.com/


Moje pytania:

1. Na wakacje w kraju czy za granicą?
2. Słońce czy deszcz?
3. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne?
4. Czym zajmujesz się poza prowadzeniem bloga?
5. Na śniadanie najchętniej jem...?
6. Ulubione warzywo?
7. Czy lubisz czekoladę?
8. Spodnie czy spódnica?
9. Słodko czy wytrawnie?
10. Czego nigdy nie zjesz?
11. Ulubiona przyprawa?


Zupa z kurczaka

Zapraszam na zupkę według pani Danuty Kozień.


Składniki:

- 2 duże ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:

Ćwiartki myjemy i kroimy na pół, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu . Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, wypłukany ryz, posiekaną cebulę, obranego ze skórki i posiekanego pomidora oraz roztarty z solą czosnek. Gotować, zbierając powstające szumowiny. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać śmietanę, wymieszać. Porcję kurczaka wykładać na talerze, zalewać zupą i posypać natką pietruszki.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Surówka z marchewki i selera

Polecam pyszną surówkę do obiadu. To jest porcja dla 2 osób, dla większej liczby osób porcję trzeba powiększyć.



Składniki:

- 2 marchewki
- kawałek selera
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany - ja użyłam rzadkiej, jeśli używamy zagęszczonej to wystarczy jedna łyżka

Przygotowanie:

Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski, doprawić, dodać śmietanę i wymieszać.


sobota, 1 czerwca 2013

Surówka z rzodkiewek

Dzisiaj zaglądając do lodówki z myślą o surówce wpadłam na pomysł surówki z rzodkiewką. Wyszła wyśmienita.




Składniki:

- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
- kilka kropel oliwy
- 1 łyżka majonezu - zamiast majonezu można użyć śmietany lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć i pokroić na cząstki. Pomidora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do miski, doprawić, dodać oliwę, majonez i wymieszać.



piątek, 31 maja 2013

Gulasz drobiowy z warzywami

Zapraszam na pyszny obiadek. Kalafior jadłam tylko z bułką tartą, ale połączony w gulaszu z mięskiem jest bardzo dobry. Przepis według Małgorzaty Caprari.


Składniki:

- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mały kalafior
- kawałek selera
- 10 pieczarek
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- vegeta
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki zieleniny - koperek, natka pietruszki, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Mięso umyć i natrzeć sokiem z cytryny i vegetą. Zakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Mięso obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Selera obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Kalafiora oczyścić i podzielić na różyczki. Pieczarki obrać i pokroić wzdłuż, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Wszystkie jarzyny przekładamy do podsmażonego kurczaka, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dusimy do miękkości warzyw.

Śmietanę mieszamy z żółtkiem, 1 łyżką mąki i szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy do mięsa i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Smacznego...

środa, 29 maja 2013

Surówka z kapusty

Nie długo zacznie się zaprawianie w słoiki więc chce Wam zaproponować pyszną surówkę do obiadu. Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Jest pyszna.

Składniki:

- 1 kg kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchwi

Zalewa:

- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu ziołowego


PRZYGOTOWANIE:
Kapustę oczyszczamy, wykrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
ZALEWA:
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.

niedziela, 26 maja 2013

Szybki obiadek z kurczaka

Zapraszam na pieczone podudzia z kurczaka. Bez żadnych marynat tylko z przyprawą do kurczaka żeby było szybko i prosto jak nie mamy czasu na siedzenie w kuchni.


Składniki:

- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.


Z powstałego wywaru możemy zrobić sos. Do tego potrzebujemy 3/4 szklanki wody i 2 łyżki mąki.

Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.

sobota, 25 maja 2013

Surówka z porą

Pyszna surówka do obiadu. Uwielbiana przez moją rodzinkę.


Składniki:

- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.



Smacznego...

Likier krówkowy

Przepis na ten pyszny likier pochodzi z Przyślij Przepis. Jest naprawdę dobry i godny polecenia. Idealny na babskie wieczory i nie tylko.




Składniki:

- 0,7 l wódki u mnie Krupnik
- 1 puszka masy Krówkowej
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Masę Krówkową przełożyć do miski i dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać. Dodać alkohol, mleko skondensowane i całość ponownie wymieszać i pozostawić na kilka dni do „przegryzienia”.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...