wtorek, 3 września 2013

Buraczki na zimę

Moja rodzinka uwielbia buraczki. Kiedyś robiła je moja mama. Dzisiaj ja je robię, ale doprawiam po swojemu. Zachęcam do zrobienia są naprawdę pyszne. Idealne do obiadu.


Składniki:

- 5,5 kg buraczków (akurat tyle miałam)
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek octu 10 %
- 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Buraczki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy cukier, ocet, sól i mieszamy. Przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 20 minut. Zawsze możemy doprawić po swojemu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

piątek, 30 sierpnia 2013

Grzyby kania jak kotlety

Grzybobranie zaczęte. Kto lubi niech idzie do lasu i nazbiera cały koszyk. Ja miałam to szczęście i dostałam od kolegi. Zapraszam więc na pyszne grzyby smażone jak kotlety schabowe.



 Składniki:

- grzyby kania u mnie 3 sztuki
- 1-2 jajka do obtaczania
- bułka tarta ( tyle ile zabiorą grzyby)

Dodatkowo:

- woda do namaczania

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy i odcinamy nóżki. Do większej miski wlewamy wodę i wkładamy grzyby (tymi blaszkami na dół) żeby je namoczyć. Najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyciągamy z wody obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowane grzyby możemy podać na piątkowy obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.





czwartek, 22 sierpnia 2013

Kruche ciasto z wiśniami

Bardzo lubię kruche ciasto, a że chodziło coś słodkiego za mną od wczoraj to wpadłam na pomysł żeby upiec kruche ciasto z dżemem wiśniowym domowej roboty. Zamiast dżemu możemy użyć świeżych wiśni, z kompotu lub konfitur.

Składniki:

na ciasto

- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki

- szklanka dżemu z wiśni

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i zgnieść ciasto na jednolity kolor. Jakby ciasto się kleiło to podsypujemy mąką. Kwadratową formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.  Od ciasta oddzielamy 1/3 i zostawiamy na kratkę. 2/3 ciasta wylepiamy formę, brzegi również wylepiamy. Ciasto smarujemy dżemem wiśniowym ( lub wykładamy wiśniami). Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy na dżemie kratkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.







niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki z ketchupem


Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.
Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.


Składniki:

- około 5 kg ogórków

zalewa:

- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 16 łyżek ketchupu
- 1 szklanka octu

Dodatkowo:

- koper
- ziele angielskie
- czosnek 
- gorczyca
- pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

środa, 14 sierpnia 2013

Szaszłyki drobiowe z cukinią na grilla

Pogoda się zepsuła, ale zdążyłam jeszcze zrobić przepyszne szaszłyki z grillowaną cukinią.


Składniki:

- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka zielona
- przyprawa do grilla
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do grilla i odstawić. W tym czasie myjemy paprykę i cukinię. Paprykę kroimy w średnią kostkę, a cukinię w plasterki.
Nadziewamy na patyczki pierś z kurczaka, cukinię i paprykę. Grillujemy około 20 minut obracając co jakiś czas.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Pikle w miodzie

Przepis przywieziony od cioci. Ogórki godne polecenia. Z tej porcji zalewy wyszło mi 16 słoików 0,5 litrowych.






Składniki:

- ogórki około 5 kg

- 3 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże to wycinamy. Układamy w słoiku, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

sobota, 10 sierpnia 2013

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Zapraszam na pyszne ciasto do sobotniej kawki. Truskawkowe konfitury na biszkopcie i bita śmietana to po prostu niebo w gębie.



Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

masa truskawkowa:

- 3 słoiki po 300 g konfitur truskawkowych - ja użyłam własnej roboty
- 2 galaretki truskawkowe

dodatkowo:

- 0,33 l śmietany 30 % - ja użyłam z Biedronki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi i wylać na biszkopt.

Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)  oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na truskawki z galaretką.

Wierzch oprószyć drobno starta czekoladą deserową.


poniedziałek, 29 lipca 2013

Chińskie danie po mojemu

Dzisiaj u mnie na obiad gości chińszczyzna. Robi się ją szybko, a smakuje na prawdę pysznie.



 Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 200 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka Vegety
- sól, pieprz ziołowy
- szczypta chili i papryki ostrej
- olej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilkę smażymy. Dodajemy warzywa, przyprawy (chili, Vegetę, paprykę ostrą, pieprz ziołowy), wlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości warzyw. Jakby woda wyparowała to dolewamy. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy ketchup mieszamy. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z ryżem białym lub brązowym.








Smacznego...

piątek, 26 lipca 2013

Sałatka ogórkowa na zimę

U mnie sezon na zaprawy dawno zaczęty. Zapraszam więc na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Przepis dostałam od kuzynki, który jest sprawdzony, a sałatka na prawdę pyszna.

Składniki:

- 1 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- koperek pokrojony około pół pęczka

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy, olej, ocet, wsypujemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy koper i jeszcze raz mieszamy. przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.
Z tej porcji wyszło mi 6 słoiczków od dżemu czy majonezu.





czwartek, 18 lipca 2013

Placek po cygańsku

Dzisiaj na obiad u nas gości placek po cygańsku. W wersji domowej smakuje mi najlepiej, chodzi mi o ciasto na placki ziemniaczane. A jeśli o nich mowa to najlepsze na świecie placki robi moja mama.






Składniki na 3 porcje:

na placki ziemniaczane:
- 7 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól

na gulasz:
- 0,5 kg mięsa z szynki
- 200 g mrożonych warzyw w słupkach ( ja kupuje w biedronce) - ( możemy użyć świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół szklanki wody i 2 płaskie łyżki  mąki do zagęszczenia gulaszu

Przygotowanie:

Gulasz:

Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do brytfanki, wlewamy wodę i dusimy około 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy warzywa i dusimy około 15 -20 minut. Zagęszczamy gulasz woda rozmieszaną z mąką doprowadzając do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem.


Placki ziemniaczane:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy. Smażymy na oleju placki jak naleśniki.

Gorące placki przekładamy na talerz polewamy gulaszem, składamy na pół, polewamy jeszcze raz gulaszem i podajemy na gorąco. 





Smacznego....


wtorek, 16 lipca 2013

Shoarma z kurczaka

Zapraszam na pyszna domową shoarmę z kurczaka. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis dawno temu. Jeszcze wtedy nie kupowałam gazetki tylko pożyczyłam od koleżanki. Shoarma bardzo nam zasmakowała i robię ją co jakiś czas na obiadek.

Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- czerwona papryka
- 10 szt pieczarek
- 1 duża cebula
- 25 dag żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
- szczypiorek
- olej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i posypujemy przyprawami, przede wszystkim curry i skrapiamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pieczarki i cebule obieramy i kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasionka i kroimy w paski.
Pieczarki smażymy na oleju. Gdy puszczą sok, dodajemy paprykę i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy aż się warzywa zrumienią.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso i przekładamy do warzyw. wszystko mieszamy, posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gdy się ser roztopi przekładamy na talerze i podajemy z frytkami i ulubioną surówką.











Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...