środa, 11 września 2013

Leczo z cukinią

W taki dzień jak dzisiaj czyli bardzo deszczowy zapraszam na rozgrzewające leczo. Możemy go podać na obiad lub kolację.





Składniki:

- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- 1 laska kiełbasy toruńskiej
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- mały słoik ketchupu np. Włocławek
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka ostra

Konkurs - jesienne smaki
Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę myjemy i kroimy w paski. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do brytfanki i podsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, chwilkę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy i chwilkę dusimy. Dodajemy paprykę, cukinię i dusimy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, następnie ketchup, mieszamy i chwilkę dusimy. Przyprawiamy chwilkę dusimy i podajemy na gorąco z pieczywem.








wtorek, 10 września 2013

Kruche ciasteczka serduszka

Pyszne i bardzo proste ciasteczka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Rewelacyjne do kawy czy herbaty. Biorą udział w "akcji ciasteczka".



Składniki:

- 3,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować, wycinać ciasteczka i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Uważajmy aby ich nie przypalić za mocno.






 

poniedziałek, 9 września 2013

Kotlety mielone z kalafiorem

Przepis na te pyszne kotleciki przywiozła mi moja mama od swojej koleżanki. Kotlecików w takiej wersji jeszcze nie jadłam są przepyszne. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

- 0,5 kg mielonego z indyka
- pół średniego kalafiora
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy do smaku

- bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jak ostygnie rozdrobnić widelcem ma być go tyle jakbyśmy mieli namoczoną bułkę w mleku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Wystudzić.  Do miski przełożyć mięso mielone, kalafior, jajko, cebule, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówka.





Publikacja w przepisach Kropki TV - Biedronka



piątek, 6 września 2013

Zapiekanka dla zapracowanych

Szybka zapiekanka sprawdza się gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach. Idealna na obiad lub kolację. Lubię smak tego sosu i często ją robię w tej wersji lub w tej: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/05/zapiekanka-z-makaronem.html



Składniki:

- 250 dag makaronu kolanka
- Sos węgierski z pieczarkami w słoiku Dawtona
- 15 dag sera


Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy ugotowany makaron. Wlewamy sos i mieszamy. Na wierzch ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 20 minut.





wtorek, 3 września 2013

Buraczki na zimę

Moja rodzinka uwielbia buraczki. Kiedyś robiła je moja mama. Dzisiaj ja je robię, ale doprawiam po swojemu. Zachęcam do zrobienia są naprawdę pyszne. Idealne do obiadu.


Składniki:

- 5,5 kg buraczków (akurat tyle miałam)
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek octu 10 %
- 3 łyżki soli

Przygotowanie:

Buraczki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy cukier, ocet, sól i mieszamy. Przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 20 minut. Zawsze możemy doprawić po swojemu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

piątek, 30 sierpnia 2013

Grzyby kania jak kotlety

Grzybobranie zaczęte. Kto lubi niech idzie do lasu i nazbiera cały koszyk. Ja miałam to szczęście i dostałam od kolegi. Zapraszam więc na pyszne grzyby smażone jak kotlety schabowe.



 Składniki:

- grzyby kania u mnie 3 sztuki
- 1-2 jajka do obtaczania
- bułka tarta ( tyle ile zabiorą grzyby)

Dodatkowo:

- woda do namaczania

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy i odcinamy nóżki. Do większej miski wlewamy wodę i wkładamy grzyby (tymi blaszkami na dół) żeby je namoczyć. Najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyciągamy z wody obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowane grzyby możemy podać na piątkowy obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.





czwartek, 22 sierpnia 2013

Kruche ciasto z wiśniami

Bardzo lubię kruche ciasto, a że chodziło coś słodkiego za mną od wczoraj to wpadłam na pomysł żeby upiec kruche ciasto z dżemem wiśniowym domowej roboty. Zamiast dżemu możemy użyć świeżych wiśni, z kompotu lub konfitur.

Składniki:

na ciasto

- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki

- szklanka dżemu z wiśni

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i zgnieść ciasto na jednolity kolor. Jakby ciasto się kleiło to podsypujemy mąką. Kwadratową formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.  Od ciasta oddzielamy 1/3 i zostawiamy na kratkę. 2/3 ciasta wylepiamy formę, brzegi również wylepiamy. Ciasto smarujemy dżemem wiśniowym ( lub wykładamy wiśniami). Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy na dżemie kratkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.







niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki z ketchupem


Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.
Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.


Składniki:

- około 5 kg ogórków

zalewa:

- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 16 łyżek ketchupu
- 1 szklanka octu

Dodatkowo:

- koper
- ziele angielskie
- czosnek 
- gorczyca
- pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

środa, 14 sierpnia 2013

Szaszłyki drobiowe z cukinią na grilla

Pogoda się zepsuła, ale zdążyłam jeszcze zrobić przepyszne szaszłyki z grillowaną cukinią.


Składniki:

- podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka zielona
- przyprawa do grilla
- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do grilla i odstawić. W tym czasie myjemy paprykę i cukinię. Paprykę kroimy w średnią kostkę, a cukinię w plasterki.
Nadziewamy na patyczki pierś z kurczaka, cukinię i paprykę. Grillujemy około 20 minut obracając co jakiś czas.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Pikle w miodzie

Przepis przywieziony od cioci. Ogórki godne polecenia. Z tej porcji zalewy wyszło mi 16 słoików 0,5 litrowych.






Składniki:

- ogórki około 5 kg

- 3 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże to wycinamy. Układamy w słoiku, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

sobota, 10 sierpnia 2013

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Zapraszam na pyszne ciasto do sobotniej kawki. Truskawkowe konfitury na biszkopcie i bita śmietana to po prostu niebo w gębie.



Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

masa truskawkowa:

- 3 słoiki po 300 g konfitur truskawkowych - ja użyłam własnej roboty
- 2 galaretki truskawkowe

dodatkowo:

- 0,33 l śmietany 30 % - ja użyłam z Biedronki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną to połączyć z konfiturami truskawkowymi i wylać na biszkopt.

Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)  oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na truskawki z galaretką.

Wierzch oprószyć drobno starta czekoladą deserową.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...