czwartek, 31 października 2013

Zupa marchwiowo-ziemniaczana

Zapraszam na pyszną zupkę idealną za jesienne dni i nie tylko.


Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 5 marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 liść laurowy. 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


 Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udko i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy 20-30 minut. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do zupy oprócz ziemniaków. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego...


Babeczki z kokosem

Zapraszam na pyszne babeczki z kokosem, polewą czekoladową i płatkami migdałów. Doskonałe do niedzielnej lub świątecznej kawki. Babeczki biorą udział w konkursie na "Kreatywne babki". Zapraszam do głosowania.



Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kokosu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Do dekoracji:

- gotowa polewa czekoladowa Dr. Oetker
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kokos połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. 


Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości. 


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.

  Polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego....




środa, 30 października 2013

Sernik na zimno

Zapraszam na sernik z użyciem galaretki bursztynowej, którą dostałam za wygranie konkursu "Jesienne smaki".


 Składniki:

-500 g serka waniliowego na serniki
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka bursztynowa
- 2 małe banany

Przygotowanie:

Truskawkowe galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, gdy będą tężeć połączyć z serkiem i wylać na tortownicę (26 cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy). Wstawić do lodówki, aby stężała. Galaretkę bursztynową rozpuścić w szklance wody. Banana obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na serniku, wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki, aby dobrze stężała. Smacznego...






Zupa cygańska


Zapraszam na zupkę wg czarrnej z PP. Zupka jest bardzo dobra i pożywna, a jeśli dodamy przyprawę chilli będzie miała ostrzejszy i rozgrzewający smak.



Składniki:

5 średnich ziemniaków
1 żółta papryka
1 cebula
2 duże pomidory
1 laska kiełbasy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
zielenina do posypania

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Gdy warzywa się rozsmażą dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, podlać szklanką wody i smażyć jeszcze 10 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziele, pieprz i kostkę rosołową. Zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać podsmażone warzywa, ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane zieleniną.

wtorek, 29 października 2013

Potrawka z parówkami

Potrawkę wymyśliłam sama, zamiast tradycyjnego lecza. Bardzo nam smakowała, zrobiłam ją na ostro, ale możemy zrobić na łagodnie.

Składniki:

- 5 cienkich parówek np. Berlinki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mały słoik ketchupu Włocławek
- sól, pieprz, papryka ostra lub papryka słodka
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać, parówki, paprykę, chwilkę smażyć, podlać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Posolić, posypać pieprzem i papryka ostrą, dodać ketchup, wszystko wymieszać i zagotować.
Podawać na ciepło z pieczywem.


Pasta z makreli

Zapraszam na pyszną pastę do chleba wg czarrnej. Jak nam się znudzi makrela możemy zrobić pastę i zjeść ze smakiem na piątkowe śniadanie lub kolację. 


Składniki:

1 średnia wędzona makrela
1 ogórek kiszony
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Rybkę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozgnieść widelcem, ogórka pokroić w kostkę i odcisnąć, jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chlebem.





poniedziałek, 28 października 2013

Cynamonowe racuszki

Zapraszam na kolejny przetestowany przepis czarrnej z Prześlij Przepis. Przetestowałam kilka jej przepisów i postaram się wszystkie tutaj udostępnić. Placuszki są pyszne, cynamon dają im bardzo dobry smak.



Składniki:

- 1 mały jogurt naturalny
- 1 szklanka mleka
- ok 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyzki oleju + do smażenia
- 4-5 jabłek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na racuszki wymieszać na jednolita masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.

niedziela, 27 października 2013

Sałatka na szybko

Szybko, tanio i smacznie. Idealna sałatka dla niespodziewanych gości, na śniadanie i kolację.





Składniki:

- 1 słoik mieszanki groszku, marchewki, kukurydzy
- 5 jajek
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę warzyw odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, sól, pieprz i wszystko wymieszać.

 

sobota, 19 października 2013

Tarta z pieczarkami

Zapraszam na przepyszną tartę wg czarrnej z Prześlij Przepis. Połączenie kruchego ciasta, nadzienia jak do pizzy i sosu jak jajecznica. Smak tej tarty jest rewelacyjny i godny polecenia. Zachęcam do wypróbowania, a kto jeszcze nie robił niech spróbuje, na pewno nie pożałuje. 


Składniki:

ciasto:

200 g mąki
100 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie:

20 dkg pieczarek
1 większa cebula
3-4 plasterki szynki
2 jajka
100 g gęstej śmietany
100 g sera żółtego
sól, pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki.

 W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz.


 Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na farsz.

 Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. W temp 200 stopni.




Smacznego.....

piątek, 18 października 2013

Tilapia na warzywach

Zapraszam na pyszną rybkę tilapię. Nie dawno ją odkryłam, nie wiedziałam że ma tak dobry smak. Do tego warzywka i pyszny piątkowy obiadek z głowy.


Składniki:

- 4 filety ryby tilapia (mrożona)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do warzyw + do smażenia ryby
- sól
- pieprz ziołowy
- jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Tilapie rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, posolić. Obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, por również kroimy w słupki. Do mniejszego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, chwilkę smażymy i dodajemy warzywa podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jak warzywa będą już miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz ziołowy i zagotowujemy. Gorące warzywa układamy na talerzu, na to gorącą rybkę

czwartek, 17 października 2013

Ciasteczka amoniaczki

Zapraszam na pyszne ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Amoniak kupiłam jakiś czas temu, ale teraz znalazłam chwilę żeby je upiec. Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.



Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli

- cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego........

niedziela, 13 października 2013

Placek z jabłkami i cynamonem

Dzisiaj chodziło za mną coś słodkiego więc postanowiłam zrobić placek z jabłkami, a miałam ich dużo. Kompoty i marmolady mam już zrobione wiec przyszła pora na ciasto.


Składniki:

- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- niespełna pół szklanki oleju
- 2 duże jabłka
- cynamon

- cukier puder do posypania ciasta

- kwadratowa forma 23 cm do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na blaszce. Posypujemy cynamonem.



Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń, olej i dalej miksujemy do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy na jabłka i pieczemy 25 -30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.





Sos pieczarkowy

Gdy nam zostaną pieczarki z przygotowania innego dania możemy zrobić sos pieczarkowy do ziemniaków lub makaronu.



Składniki:

- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...