wtorek, 19 listopada 2013

Moja zupka

Nie miałam pomysłu na obiad, a w lodówce były takie składniki jakie użyłam do tej wymyślnej zupki. Był to strzał w dziesiątkę gdyż zupka nam zasmakowała. Polecam przypomina troszkę zupę cygańską i pomidorową.



Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 papryka słodka Palermo - może być zwykła czerwona
- kawałek pora
- 1 mała laska kiełbasy
- 4 średnie ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy około 3 litrów wody dodajemy, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. W tym czasie kroimy warzywa (marchew, paprykę por) w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do zupy dodajemy warzywa bez ziemniaków i gotujemy do miękkości marchewki, wtedy dodajemy ziemniaki i jak będą na wpół ugotowane dodajemy kiełbasę. Chwilkę gotujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Zagotowujemy, smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby.



Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym i surówka z pora

Przyszedł czas na kolejne testowanie przepisów następnej koleżanki Capri. Ma w swoim zbiorze ciekawe przepisy, które będę testować i umieszczać. Pierwsza propozycja to pulpeciki w sosie. Możemy zrobić sobie w słoiki i będziemy mieli na później gotowy obiadek. 




Składniki: 

- około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 jajo
- 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
- 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
- sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
- 2 małe starte na dużych oczkach marchewki

sos:

- vegeta
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety i masła, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz. Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.




Surówka z pora

- 1 duży por
- 1 duże winne jabłko
- 3 - 4 średnie ogórki kiszone
- sól (niewiele)
- pieprz
- 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego

Pora pokroić na półplasterki, można przelać gorącą wodą i odcedzić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ogórka również zetrzeć na dużych oczkach, wszystko doprawić, wymieszać z sosem majonezowym, odstawić do lodówki na 30 minut.


Smacznego....

poniedziałek, 18 listopada 2013

Miodownik z bakaliami

Nie długo Święta Bożego Narodzenia i mam dla Was przepis na ciasto miodownik z bakaliami, aż zapachniało świętami.

Składniki:

- 60 dag mąki
- 20 dag miodu 
- lekko czubata szklanka cukru 
- 15 dag margaryna Palma murzynek 
- 5 jaj 
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich 
- pół szklanki wody

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.



 Rada:

Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.




Rozgrzewająca buraczkowa.

To kolejna propozycja ze zbiorów Martyny1991. Bardzo pyszna zupka buraczkowa. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Polecam.



Składniki:

Ta porcja jest dość duża więc możemy zmniejszyć składniki o połowę.

- 3 l. buliony warzywnego
- 2 duże buraki
- 5 marchewek
- 6/7 średnich ziemniaków
- 400 ml. śmietany 18 %
- 1 łyżeczka imbiru
- sól , pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy , marchew i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach , ziemniaki kroimy w kostkę . Warzywa przekładamy do gotującego się bulionu dodajemy przyprawy. Gotujemy do zmięknięcia warzyw. Chwilkę przed końcem gotowania odlewamy chochlę zupy mieszamy energicznie ze śmietaną - przelewamy do garnka , mieszamy

czwartek, 14 listopada 2013

Kurczak z warzywami

Lubię kurczaka w różnej postaci. Dzisiaj propozycja fileta z kurczaka z warzywami, troszkę na ostro.


Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- pół małej kapusty pekińskiej
- kawałek pora
- 1 marchew
- 1 papryka słodka Palermo - możemy użyć czerwonej papryki

- woda

Marynata:

- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu, papryki słodkiej i ostrej
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i połączyć z marynatą. W tym czasie pokroić warzywa w kostkę.

Pierś z kurczaka smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu około 5 minut. Dodajemy marchew, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy resztę warzyw, podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 minut. Przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.


Smacznego...

Ketchupowe żeberka z rękawa

Kolejny przetestowany przepis Martyna1991. Tym razem pyszne żeberka w marynacie ketchupowej. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka. Polecam.




Składniki:

- 10 żeberek czyli około 1.20 kg
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do żeberek
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich

- 1 rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Żeberka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym- wkładamy do rękawa. Do miseczki wlewamy ketchup, musztardę oliwę oraz przyprawy, mieszamy. Przelewamy do rękawa , "potrząsamy" by wszystkie żeberka zostały pokryte marynatą. 
Wkładamy do blaszki , pieczemy ok 60 min w 180 stopni. Po tym czasie otwieramy piekarnik i rozcinamy rękaw , pieczemy następne 15 min.

środa, 13 listopada 2013

Naleśniki z twarogiem i jagodami

Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogu i jagód. Jak nie mamy pomysłu na obiad lub nawet na deser idealnie się sprawdzą.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli

- kostka twarogu - 250 g
- 8 g cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany

- 1 szklanka jagód mrożonych





Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Twaróg przekładamy do miski, ugniatamy widelcem dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę i mieszamy na jednolitą masę.

Gotowy naleśnik smarujemy twarogiem, posypujemy jagodami i składamy w trójkąt. Na wierzch również możemy posypać jagody.


Podajemy.

Smacznego...
Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes... Śniadania do pracy/szkoły

Diabelskie kawałki kurczaka

Od zeszłego tygodnia testuję przepisy kolejnej koleżanki z PP Martyna1991. A więc dzisiaj coś dla tych, którzy lubią ostrości. A z wytworzonego sosu przy pieczeniu możemy polać ziemniaczki. Pycha :)



Składniki:

- 4 kawałki z kurczaka ( u mnie udka i bioderka)

Marynata:

- 6 łyżek oliwy / oleju
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka chili
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka pikantnego ketchupu




 Przygotowanie:

Składniki marynaty łączymy razem, zalewamy kurczaka ułożonego w naczynie żaroodpornym , odstawiamy na ok godz. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 40 min co jakiś czas przekręcając i polewając wytworzonym sosem kurczaka . Podajemy np. z ziemniakami z koperkiem i buraczkami lub inną ulubioną surówką.

wtorek, 12 listopada 2013

Karkówka z warzywami

Pyszna karkówka na spotkania z przyjaciółmi, na obiadek i nie tylko. Oryginalny przepis zaczerpnęłam tutaj



Składniki:

-1/2 kg karkówki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 kolorowe papryki
- 2 średnie cebule
- 3-4 kiszone ogórki

Marynata:

- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 pokrojona papryczka chili
- 5 łyżek oleju
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w paski, ogórki w plasterki.
Zamarynowane mięso i pokrojone warzywa włożyć do rękawa, posypać solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około godzinę.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Kotlety mielone z indyka

Zapraszam na delikatne kotleciki z indyka. Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka.




Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
- sól i pieprz
- 1 bułka namoczona w mleku


Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w małą kosteczkę, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron.
Smacznego...

środa, 6 listopada 2013

Sałatka z nutą curry


Zapraszam na pyszną sałatkę z dodatkiem ogórków w curry. Do tej sałatki użyłam domowej roboty ogórków w curry  Idealna na przyjęcia jak i na kolacje.

Rady:

Jeżeli nie mamy ogórków w curry możemy użyć 3 ogórki konserwowe i do sałatki dodać odrobinę curry.


Składniki:

5 jajek
- por - biała część
- pół słoika ogórków w curry 
- sól i pieprz
- majonez

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Por i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy i podajemy.


Smacznego...
Śniadania do pracy/szkoły

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...