poniedziałek, 16 grudnia 2013

Makaron z warzywami i szynką

Zapraszam na obiadek dla miłośników makaronu. Dzisiejsza propozycja to makaron z warzywami i szynka. Nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na przygotowanie, a danie jest smaczne.


Składniki:

- pół opakowania makaronu do spahgetti
- 5 plastrów szynki konserwowej lub innej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej i curry


Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub słupki. Szynkę również kroimy w słupki.
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy warzywa oprócz papryki, podlewamy odrobiną wody i dusimy, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą aby sie nie przypaliło. Jak marchew będzie na wpół miękka dodajemy paprykę, szynkę i dalej dusimy podlewając woda do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dodajemy makaron, mieszamy i chwilkę smażymy.
Podajemy........ Smacznego..........

piątek, 13 grudnia 2013

Ciasto z masą na mleku

Zapraszam na ciasto do kawki. Jest to połączenie biszkoptu z masą z mleka. Przepis znalazłam ze starych wycinków mojej kolekcji.

 Składniki:

na ciasto:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego

na masę:

- szklanka śmietany 18 % zagęszczonej
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- 25 dag margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru

- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać cukier. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, delikatnie lecz dokładnie wymieszać, ale nie ubijać. Przełożyć do dwóch form ( 25 x 40) wyłożonych papierem i upiec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Zależy od piekarnika, trzeba zaglądać.


Masa:

Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, następnie wlać do mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać przestudzony i schłodzony w lodówce serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto. Wierch oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.







piątek, 6 grudnia 2013

Smażone ziemniaki z kiełbasą i cebulą

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu to przygotowuję smażone z kiełbaską i cebulą. Pyszne... Idealnie się sprawdzą dla głodnego mężczyzny...


Składniki:

- ziemniaki ugotowane z obiadu (około 4 średnie )
- 1 cebula
- 20 dag kiełbasy - taką jaką mamy akurat w lodówce ( a jak nie mamy to może być śląska, podwawelska itd)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić kiełbasę w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut i dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i smażyć jakieś 10 minut. Podawać na gorąco z ogórkiem kiszonym lub bez.

środa, 4 grudnia 2013

Szybkie domowe zapiekanki

Dzisiaj propozycja na szybkie zapiekanki, z wędliną, cebulą i serem.....



Składniki na 2 bułki:

- 2 bułki
- 4 plastry wędliny
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 4 plastry sera
- ketchup
- margaryna lub masło do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Bułki przekroić na pół, posmarować margaryną lub masłem, położyć plaster wędliny, 2 plastry cebuli  i plaster sera. Zapiekać 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Polać ketchupem i zajadamy....





poniedziałek, 2 grudnia 2013

Babeczki z makiem

Zapraszam na babeczki z makiem. Idealnie sprawdzą się na święta. Jak nie lubimy dużo piec makowców czy strucli to możemy upiec sobie babeczki, a i przy okazji dzieci będą zadowolone...




Składniki na 12 babeczek:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki maku 
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mak połączyć w misce. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej rozmieszać w drugiej misce. Mokre przelać do suchych składników i wymieszać. Nakładamy do foremek na 3/4 wysokości.


Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy.



Posypujemy cukrem pudrem.





niedziela, 1 grudnia 2013

Placuszki z dyni i ziemniaków

Wczoraj dostałam dynię więc trzeba było z niej coś wyczarować, a że była już zupka z dyni to przyszedł czas na placuszki. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.



Składniki:

- kawałek dyni - około 0,5 kg
- 6 średnich ziemniaków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól

na sos czosnkowy:

- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18 %
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Sos:

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Polać placuszki..... smacznego....

sobota, 30 listopada 2013

Ryż zapiekany z serem na patelni

Chodziło za mną coś zapiekanego, a tak dokładnie nie wiedziałam co. Więc wpadłam na pomysł ryżu zapiekanego na patelni z warzywami i serem. Strzał w dziesiątkę, bo bardzo nam smakowało....

Składniki:

- pół woreczka ryżu brązowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz papryka słodka
- ser około 15 dag
- olej do smażenia
- ketchup do polania

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. Ogórka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy warzywa do miękkości, potem dodajemy ryż i podlewamy wodą, aby nam się nie przypaliło. Chwilkę smażymy, dodajemy ogórka, przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, posypujemy startym serem na dużych oczkach i smażymy aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerz i polewamy ketchupem. Jeśli nie lubimy ketchupu to polewamy ulubionym sosem.





"Każdy z nas może być Superbohaterem. 

Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku 
przekazać część swoich zakupów wolontariuszom 
Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych 
na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed 
Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”

Gulasz z szynki

Taki gulasz robi moja mama. Jest pyszny i bardzo go lubię..... A za sosem przepada moja córka, a najbardziej mąż.

Składniki:

- 0,7 kg mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pół szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki do zrobienia sosu



Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w kosteczkę) i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do brytfanki. Podlać wodą i dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewając woda. Zrobić sos zagęszczając go rozmieszaną wodą z mąką.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Surówka z kapusty pekińskiej

Mam dla Was kolejny przetestowany przepis Capri, a mianowicie pyszną surówkę do obiady. Przepełniona dużą ilością warzyw i witamin....Polecam.





Składniki:

0,5 kapusty pekińskiej
1/4 pora
1 czerwona papryka
1 marchewka
pomidor (opcjonalnie)
sól, pieprz
sos:
1 kopiasta łyżka majonezu+2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany


Przygotowanie:

Kapustę i pora drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, by puściły soki. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora oraz starta na grubych oczkach marchewkę, doprawiamy, składniki sosu mieszamy ze sobą, wlamy do surówki, mieszamy wszystko razem dokładnie.
Podajemy....

piątek, 22 listopada 2013

Pyszna pizza

Zapraszam na pyszną pizze. Z tej porcji ciasta wyjdą 3 okrągłe spody do pizzy, pieczone w tortownicy 28 cm. Składniki nadzienia podane są na 1 spód pizzy. Dwa pozostałe możemy posmarować sosem i zapiec 10 minut. Po wystudzeniu zamrozić i będzie na kolejny raz.


Składniki:

 na ciasto:

- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 5 plasterków kiełbasy żywieckiej z indyka ( dostępna w biedronce)
- potarty ser ilość wedle uznania
-papryka słodka w proszku
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować,  wyłożyć na natłuszczoną blachę.

1 łyżkę oleju rozmieszanego z koncentratem pomidorowym posmarować każdy spód. Dwa z nich zapiec około 10 minut.

Farsz:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami, posypujemy solą, pieprzem  i słodką papryką. Smażymy aż pieczarki puszczą sok.
Nakładamy na ciasto, układamy kiełbasę i posypujemy serem.




Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Piekarnik ma być nagrzany.



wtorek, 19 listopada 2013

Moja zupka

Nie miałam pomysłu na obiad, a w lodówce były takie składniki jakie użyłam do tej wymyślnej zupki. Był to strzał w dziesiątkę gdyż zupka nam zasmakowała. Polecam przypomina troszkę zupę cygańską i pomidorową.



Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 papryka słodka Palermo - może być zwykła czerwona
- kawałek pora
- 1 mała laska kiełbasy
- 4 średnie ziemniaki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy około 3 litrów wody dodajemy, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. W tym czasie kroimy warzywa (marchew, paprykę por) w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do zupy dodajemy warzywa bez ziemniaków i gotujemy do miękkości marchewki, wtedy dodajemy ziemniaki i jak będą na wpół ugotowane dodajemy kiełbasę. Chwilkę gotujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Zagotowujemy, smakujemy i doprawiamy w razie potrzeby.



Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym i surówka z pora

Przyszedł czas na kolejne testowanie przepisów następnej koleżanki Capri. Ma w swoim zbiorze ciekawe przepisy, które będę testować i umieszczać. Pierwsza propozycja to pulpeciki w sosie. Możemy zrobić sobie w słoiki i będziemy mieli na później gotowy obiadek. 




Składniki: 

- około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 jajo
- 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
- 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
- sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
- 2 małe starte na dużych oczkach marchewki

sos:

- vegeta
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety i masła, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz. Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.




Surówka z pora

- 1 duży por
- 1 duże winne jabłko
- 3 - 4 średnie ogórki kiszone
- sól (niewiele)
- pieprz
- 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego

Pora pokroić na półplasterki, można przelać gorącą wodą i odcedzić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ogórka również zetrzeć na dużych oczkach, wszystko doprawić, wymieszać z sosem majonezowym, odstawić do lodówki na 30 minut.


Smacznego....

poniedziałek, 18 listopada 2013

Miodownik z bakaliami

Nie długo Święta Bożego Narodzenia i mam dla Was przepis na ciasto miodownik z bakaliami, aż zapachniało świętami.

Składniki:

- 60 dag mąki
- 20 dag miodu 
- lekko czubata szklanka cukru 
- 15 dag margaryna Palma murzynek 
- 5 jaj 
- po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich 
- pół szklanki wody

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.



 Rada:

Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...