wtorek, 14 stycznia 2014

Pizza z kiełbasą, ogórkami kwaszonymi

Kolejna propozycja na farsz do pizzy. Wyszła smaczna.



Przepis na ciasto do pizzy. Z tej porcji zrobiłam pizze na dwie standardowe formy do ciasta (23x38 cm).
Ja podaję składniki na jedną porcję pizzy, bo drugą zrobiłam z samymi usmażonymi pieczarkami i kiełbasa.

Składniki na jedną pizze: 

- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej, śląskiej lub innej
- 3 paski papryki konserwowej
- 2 ogórki kwaszone
- ser starty na grubych oczkach tarki ilość wedle uznania
- olej do smażenia

sos:

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju

Wymieszać i posmarować ciasto.

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w paski. Cebule i pieczarki podsmażamy na oleju aż odparuje woda z pieczarek, uważajmy aby się nie przypaliły za mocno. Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę.

Wyrobić ciasto na pizzę, posmarować sosem i nałożyć składniki, posypać solą aby pizza nie była mdła. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Koktajl jagaodowo-bananowy

Pyszny pożywny koktajl na śniadanie, kolację lub na przekąskę między posiłkami.





Składniki:

- 2 banany
- 1 szklanka jagód - u mnie mrożone
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić w plastry i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać, jagody, cukier, wlać mleko i dobrze zmiksować. Podawać schłodzone.


Zupa ogórkowa ze śmietaną

Pomysł na szybką i smaczną ogórkową.




Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- około 2,5 l wody
- 5 średnich marchewek
- 5 dużych ziemniaków
- 8 ogórków kwaszonych
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 200 ml śmietany 18 % do zupy
- koperek

Przygotowanie:

Udko myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, wkładamy udko, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy około 20 - 25 minut. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy gdy marchewka będzie miękka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy gdy ziemniaki będą miękkie. Gotujemy 5 minut. Do śmietany wlewamy troszkę zupy, aby się nie zaważyła i przelewamy do całości, mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu posypać koperkiem.

Smacznego.....



piątek, 10 stycznia 2014

Pasta z makreli z ogórkiem

Przepis na tą pastę znalazłam w przepisach Benki jest szybka, prosta i smaczna. Świetny pomysł na zwykłą makrelę.



Składniki:

-makrela wędzona
-2-3 ogórki konserwowe
-łyżka musztardy
-łyżeczka majonezu

Przygotowanie:

Makrelę obieramy ze skóry,oczyszczamy z ości,przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem,ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy musztardę, majonez. Mieszamy i smarujemy chlebek. 

Smacznego...

czwartek, 9 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z majonezem

Idealna do obiadu jak i na przekąskę.


Składniki:

- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, majonez i wymieszać.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Surówka z białej kapusty z marchewką

Surówki są bardzo smaczne i zdrowe, zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

- 400 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki przełożyć do miski, dodać przyprawy, oliwę, wymieszać i można zajadać do obiadu lub na przekąskę.

Zrazy z suszonymi pomidorami

Na dzisiejszy świąteczny obiadek proponuję pyszne zrazy z mięsa wieprzowego, a dokładnie z szynki z suszonymi pomidorami, do tego surówka i ziemniaczki.





Składniki:

- 0,7 kg mięsa z szynki
- suszone pomidory
- sól, pieprz

- wykałaczki

 Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posolić, posypać pieprzem. Suszone pomidory pokroić w plastry, ułożyć na mięsie i zwinąć w zrazy, spinając wykałaczkami.

Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki lub garnka, podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewając wodą i obracając na drugą stronę zrazy.



Rada: 

Z powstałego wywaru ze zrazów możemy zrobić sos zagęszczając go wodą z rozmieszaną z mąką - pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.

niedziela, 5 stycznia 2014

Bitki w kapuście

Zapraszam na pyszny obiadek.



Składniki:

- 0,7 kg szynki wieprzowej
- pół główki małej kapusty
- puszka pomidorów w puszce bez skórki
- 1 cebula
- liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, ziarenka smaku ziołowe
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Szynkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze plastry. Lekko rozbić, posypać sola i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do brytfanki. Na oleju ze smażenia mięska podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Przełożyć do bitek, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i dusić. Od czasu do czasu mieszając i podlewać wodą. W tym czasie poszatkować kapustę i dodać do mięsa jak już będzie prawie miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziarenkami smaku i papryką słodką. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ziemniakami.


piątek, 3 stycznia 2014

Śledź w śmietanie na słodko

Mój mąż dzisiaj na obiad poprosił o śledzie, ale w wersji na słodko....

Składniki:

- 2 (podwójne) płaty śledzi marynowanych
- 3 średnie cebule
- 300 ml śmietany 18 % zagęszczonej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ze śledzi zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przełożyć do śledzi. W osobnym naczyniu połączyć śmietanę z octem i cukrem. Wymieszać posmakować, jakby było za mało słodkie dosypać cukru. Wlać do śledzi z cebulką i wymieszać. Schodzić w lodówce godzinę aby się przegryzło. Podawać z ziemniakami.



czwartek, 2 stycznia 2014

Oszukane chilli con carne - potrawka

Nie miałam mięsa mielonego, tylko kiełbasę śląska i resztę składników pasujących do tej właśnie potrawy i wyszła równie ostro i smacznie.


Składniki:

- 1 cebula
- 3 małe kiełbasy śląskie
- 30 dag pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- przyprawa chilli
- koncentrat pomidorowy 190 g  + 100 ml ciepłej wody
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę i chwilkę smażyć, dodać pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przyprawy i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat wymieszany z wodą i dusić 4 minuty. Doprawić jeśli trzeba żeby było na ostro. Podawać na ciepło z pieczywem.

środa, 1 stycznia 2014

Jajka faszerowane rzodkiewkami

Smaczna przekąska na imprezę lub na Wielkanocny stół.


Składniki:

- 6 rzodkiewek  + 2 do dekoracji
- 6 jajek
- pół pęczka szczypiorku + pół pęczka do dekoracji
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Rzodkiewkę i szczypiorek kroimy w kostkę. Żółtka rozgniatamy z majonezem, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i mieszamy. Farsz nakładamy na jajka i układamy na półmisku.
Z rzodkiewek wycinamy kwiatki. Na półmisku posypujemy szczypiorek i układamy kwiatki z rzodkiewek.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...