Zapraszam na smaczna pizzę w wersji ostrej z papryczką czerwoną peperoni. Z tej porcji ciasta robię trzy okrągłe (28 cm) cienkie pizzę lub możemy zrobić jedna dużą na dużej formie z piekarnika lub takiej do ciasta, ciasto wtedy będzie grubsze.
Składniki:
- 1 laska kiełbasy śląskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka peperoni
- 10 dag żółtego sera
- papryka ostra
sos do pizzy:- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia
Składniki na ciasto:
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia.
Składniki na sos połączyć i posmarować ciasto.
Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w kostkę i ułożyć na pizzy.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i położyć na kiełbasę.
Papryczkę umyć i pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać pizzę, na wierzchu posypać papryką ostrą.
Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.
wtorek, 11 lutego 2014
poniedziałek, 10 lutego 2014
Pizza z kiełbasą i porem
Zapraszam na smaczna pizzę. Z tej porcji ciasta robię trzy okrągłe (28 cm) cienkie pizzę lub możemy zrobić jedna dużą na dużej formie z piekarnika lub takiej do ciasta, ciasto wtedy będzie grubsze.
Składniki:
- kiełbasa śląska - 1 mała laska
- 10 cm kawałek pora
- 10 dag sera żółtego
- papryka słodka
sos do pizzy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia
Składniki na ciasto:
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia.
Składniki na sos połączyć i posmarować ciasto.
Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.
Pora pokroić w krążki rozdrobnić w palcach i ułożyć na kiełbasie.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać na pizzę. Papryką słodka posypać ser.
Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.
- kiełbasa śląska - 1 mała laska
- 10 cm kawałek pora
- 10 dag sera żółtego
- papryka słodka
sos do pizzy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- bazylia
Składniki na ciasto:
- 2 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić niech drożdże urosną. Do mąki dodać jajko, rozpuszczone drożdże, szczyptę soli i 1 łyżkę oleju. Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować, wyłożyć na papier do pieczenia.
Z kiełbasy ściągną osłonkę, pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy.
Pora pokroić w krążki rozdrobnić w palcach i ułożyć na kiełbasie.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać na pizzę. Papryką słodka posypać ser.
Zapiec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni 20 minut.
Polać ulubionym sosem.
niedziela, 9 lutego 2014
Sałatka z ziemniakami
Szybka i prosta sałatka. Możemy ja przygotować jak zostaną nam ziemniaki z obiadu i mamy szybka kolacje.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, posypać solą, pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe i smacznego...
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez, posypać solą, pieprzem i wszystko wymieszać. Gotowe i smacznego...
piątek, 7 lutego 2014
Pasta śniadaniowa z nutą czosnku
Bardzo smaczna pasta do każdego rodzaju chleba... na śniadanie, sprawdzi się również na śniadanie Wielkanocne
Składniki:
- 50 g masła
- 10 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć na puch. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek również pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do masła, posypać solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Posmarować chleb i zajadamy ....
Składniki:
- 50 g masła
- 10 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć na puch. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kosteczkę. Szczypiorek również pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do masła, posypać solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Posmarować chleb i zajadamy ....
czwartek, 6 lutego 2014
Wątróbka z papryką
Mój mąż przepada za wątróbką i dzisiaj zażyczył sobie na obiad. Dzisiaj w wersji z papryką. Możemy ja podać na obiad z ziemniakami lub na kolacje z chlebem.
Składniki:
- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Składniki:
- 0,7 kg wątróbki drobiowej
- 5 cebul
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bo będzie mocno strzelać olej na patelni.
Pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na osobnej patelni, posolić i posypać pieprzem.
Wątróbkę przełożyć wraz z olejem do brytfanki, dodać cebulę i dusić pod przykryciem 10 minut. Można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać papryką pokrojona w paseczki i dusić jeszcze 10 minut. Mieszajmy co jakiś czas aby się nie przypaliło.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
środa, 5 lutego 2014
Makaron z owocami - sałatka
Zapraszam na smaczną sałatkę, którą możemy podać jako śniadanie. W roli głównej z makaronem, owocami, miodem i jogurtem naturalnym. Deser nie jest mocno słodki, dlatego wybierajmy w miarę słodką kiwi, bo jak nie będzie zbyt dojrzała ta sałatkę będzie gorzkawa. Wtedy dodajmy więcej miodu lub po prostu doprawmy cukrem.
Składniki:
- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.
Smacznego...
Składniki:
- 100 g makaronu gwiazdki
- 2 dojrzałe kiwi + 1 do dekoracji
- 1 duży banan
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny 150 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Jogurt naturalny wymieszać z miodem.
Kiwi i banana obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Kiwi obrać pokroić w plasterki i za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszko i ustroić sałatkę.
Smacznego...
wtorek, 4 lutego 2014
Jabłuszkowy smakołyk
Smaczny deserek dla dwojga...
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały banan
- 200 g serka waniliowego
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 mały banan
- 200 g serka waniliowego
- posypka czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wydrążyć środek tak aby utworzyła się łódka. Banana rozgnieść widelcem, wydrążone jabłuszka posiekać nożem, przełożyć do miseczki, dodać miód, serek waniliowy i wszystko wymieszać. Napełnić łódkowe jabłuszka i posypać czekoladową posypką za pomocą foremki do ciastek.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Makaron z sosem pieczarkowym
Dzisiejsza propozycja jest doskonała alternatywą na piątkowy obiad i nie tylko. Prosto, tanio i szybko...
Składniki:
- 200 g makaron penne
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Polewamy makaron.
Składniki:
- 200 g makaron penne
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- 1 szklanka wody + pół szklanki wody do zagęszczenia
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę. Wlewamy do pieczarek zagotowujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Polewamy makaron.
sobota, 1 lutego 2014
Roladki ze schabu
Zapraszam na smaczny obiadek :) z nadzieniem papryki, ogórka kwaszonego i sera.
Składniki:
na dwie osoby
- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz
do obtaczania:
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.
Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.
Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Składniki:
na dwie osoby
- 2 plastry schabu
- 2 paski sera żółtego
- 1/4 czerwonej papryki
- pół ogórka kwaszonego
- sól, pieprz
do obtaczania:
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Na każdym plastrze ułożyć paser sera, papryki i ogórka.
Lekko zagiąć rogi do środka i zwinąć w roladkę.
Obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i surówką.
piątek, 31 stycznia 2014
Dorsz w sosie słodko-kwaśnym
Dorsz w tej odsłonie gości u mnie zawsze na Wigilię, ale możemy podać ją na obiad lub inną okazję.
Składniki:
- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)
Składniki na zalewę:
- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
oprócz tego:
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula
Przygotowanie:
Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.
Składniki:
- 3 lub 4 filety z dorsza ( może być inna ryba wg upodobania)
Składniki na zalewę:
- 1 szklana oleju
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek ketchupu
- mały przecier pomidorowy w puszce
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
oprócz tego:
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- cebula
Przygotowanie:
Rybę usmażyć. Wszystkie składniki z zalewy zagotować. Warzywa pokroić w słupki. Rybę z warzywami przekładać w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą. Podgrzać w piekarniku aż sos zacznie się gotować. Najlepsze na drugi dzień.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...