czwartek, 13 marca 2014

Marchewkowe kotleciki z jajkiem

Bardzo smaczne kotleciki z marchewki. Jadłam je pierwszy raz, znalazłam je tutaj. I na pewno częściej je będą robiła. Idealne danie na piątkowy obiad.


Składniki:

- 6 marchewek
 - 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła roślinnego
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu, przekładamy do miski. 3 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, przekładamy do marchewki. Cebulę kroimy w kostke i przesmażamy na maśle, przekładamy do miski. Dodajemy sól morską oraz pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dosypujemy nieco tartej bułki, tak aby marchewkowa masa była dość zbita i można było z niej formować kotlety. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy na ciepło same, z ketchupem lub innym sosem i surówką.

wtorek, 11 marca 2014

Rosół

Rosół to smak dzieciństwa przygotowywany przez moją mamę, a dzisiaj robie go równiez ja...


Składniki:

- 2 udka, korpus, szyja, skrzydełka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- kawałek pora
- sól

- makaron nitki

Przygotowanie:

Mięso umyć w zimnej wodzie, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą. Gotować 1 godzinę na małym ogniu, zbierać powstałe szumowiny.
Marchew, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Pora pokroić w paseczki. Włożyć warzywa do rosołu i gotować do miękkości marchewki. Doprawić solą.
Makaron ugotować
według przepisu na opakowaniu.
Rosół podawać z makaronem.


środa, 5 marca 2014

Zupa z klopsikami po Bułgarsku

Przepis znalazłam w starych wycinkach. Zupka jest bardzo smaczna.


Składniki:

- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżka koperku
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- só, pieprz

Przygotowanie:

Marchew, cebulę, seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i podsmazyć na nim warzywa. Wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Do mięsa dodać jajko, posypać solą, pieprzem i uformować kulki. Przełożyć stopniowo do zupy. Gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do zupy razem z ryżem. Gdy ziemniaki będą miękkie posypać koperkiem.

Smacznego...

wtorek, 4 marca 2014

Omlet z peperoni

Zapraszam na smaczny omlet w ostrej wersji...

Składniki:

- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 cebula
- 1 papryczka peperoni
- 1 kiełbasa śląska
- sól i pieprz
- olej do smażenia

- patelnia 20 cm

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem oraz z solą i pieprzem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Papryczkę peperoni pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Chwilkę podsmażyć i wlać jajka. Smażyć podważając boki aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Przełożyć na talerz i podawać na gorąco.







Red Hot Chilli Śniadanie mistrzów

poniedziałek, 3 marca 2014

Sernik na zimno przekładany biszkoptami

Ten sernik każdy zna, wzbogacony biszkoptami i galaretką Pina colada daje mu znakomity smak...


Składniki:

- 2 sztuki po 400g serka homogenizowanego waniliowego ( użyłam tych z biedronki)
- 1 opakowanie biszoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka Pina colada - Winiary

- wrząca woda do galaretek
- forma ogrągła 28 cm

Przygotowanie:

Formę wyłozyć biszkoptami.
Galaertkę truskawkową rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z jednym serkiem i delikatnie wykładać na biszkopty, uważajmy aby nie wyplynęły na wierzch, dlatego serek nie może być rzadki, bo biszkopty od razu wypłyną. Wstawić do lodowki aby stężało.
Agrestową galaretkę rozpuścić w 0.5 l wrzącej wody, wystudzić i jak będzie tężejąca połączyć z drugim serkiem.
Na steżonej pierwszej warstwie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wlać delikatnie przygotowany serek z agrestowa galaretką. Włożyc do lodówki aby stężała.
Galaretkę Pina colada przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę sernika. Ponownie włożyć do lodówki aby stężała.
Smacznego... Serniki dla Miksera - edycja 1.14

sobota, 1 marca 2014

Sałatka gyros

Każdy ma już chyba przepis na tę sałatkę, oto moja szybka wersja.



Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- puszka kukurydzy
- 4 -5 ogórków konserwowych
- mała kapusta pekińska
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do gyrosa

sos:

- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, posypać sola, pieprzem papryką słodką i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 15 minut i usmażyć.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Składniki sosu połączyć i polać sałatkę. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki - tłusty czwartek

Dzisiaj zapraszam na domowe pączki...


Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 6 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru pudru i 1 łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy.
Do zaczynu dodajemy żółtka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie. Odstawiamy aby wyrosło w ciepłe miejsc przykryte ściereczką.

Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek i kroimy 1,5 cm kawałki. Z każdego formujemy pączka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.



 

 
Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

Surówka z cebuli

Dla miłośników cebuli pod każdą postacią. Prosta i smaczna...


Składniki:

- 3 duże cebule
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki wody
- odrobina kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w piórka. Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, posolić, dodać cukier, liść laurowy i wrzucić cebulę, gotować aż lekko zmięknie. Odcedzić, wystudzić, wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

środa, 26 lutego 2014

Krokiety ziemnaczane z pieprzem

Bardzo smaczne krokiety, mogą służyć jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania lub jako osobne danie z sosem i surówką.





Składniki:

- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- 50 dag maki
- 0,5 szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w małej ilości mleka z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę, dodać do nich mąkę, rozpuszczone drożdż, sól i pieprz. Wyrobić na jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie caisto rozwałkować na grubość 1-2 cm i pokroic na kawałki. Smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron.

 

wtorek, 25 lutego 2014

Zupa z papryką i kiełbaską frankfurterki

Zapraszam na smaczną i rozgrzewajacą zupkę. Zdjęcie troszkę słabe, bo robione w pośpiechu, wszyscy byli głodni, a i znikła bardzo szybko...



Składniki:

- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 6 kiełbasek frankfurterki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, paprykę, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Kiełbaski pokroić w plasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę i chwilkę podsmażyć, dodać papryke słodką i jeszcze chwilkę smażyć. Wla 2 litry wody, dodać marchew, paprykfrankfurterki i gotować do miękkości marchewki. Po tym czasie dodać ziemniaki, kiełbaskę i gotowac do miękkości ziemniaków, Doprawić do smaku solą i pieprzem.

niedziela, 23 lutego 2014

Cannelloni z sosem czosnkowym

Dzisiejszy mój obiad to eksperyment. Chodził za mną sos czosnkowy i makaron cannelloni, który leży w szafce i czeka aż zostaie zużyty. Makaron nadziany jest jajkami, papryką i porem, tzw piatowy obiad i nie tylko.


Składniki:

- 7-8 sztuk makaronu cannelloni
- pół czerwonej papryki
- 5 cm kawałek pora
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie

sos:

- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Makaron podgotować 2 minuty. Każdy z nich w garnku musi być osobno aby sie nie skleiły.
Paprykę, por i jajka pokroić w kosteczke, doprawić solą, pieprzem ziołami prowansalskimi, wymieszać i nadziewać makaron.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i poukładać w nim makaron.
Składniki sosu połączyć, czosnek przecisnąć przez praskę dodać sól, pieprz, wymieszać i polać makaron. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15 minut.



Rada:

Sosu mżemy zrobić więcej i polać makaron po zapieczeniu.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...