środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowe babeczki

Dzisiaj postanowiłam upiec dla moich pociech truskawkowe babeczki, jest to mój ekperyment, ale w stu procentach udany, bo moje córeczki bardzo zadowlone. A nic tak nie cieszy jak uśmiech szczęśliwych dzieci.

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka truskawek
- 6 łyżek jogurtu greckiego
 
Przygotowanie:
 
Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć w misce. . Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do wysokiej miski i zmiksować, dodać jogurt grecki i wymieszać. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy suche składniki i zmiksowane z jogurtem truskawki. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
 Gotowe ciasto nakładamy do foremek silikonowych lub papierowych na 3/4 wysokości.
 
Pieczemy w temp. 190 stopni przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Jak nie to trzymamy jeszcze chwilkę. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło mi 15 sztuk babeczek z silikonowych foremek. W środku są lekko wilgotne.






 
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!

wtorek, 3 czerwca 2014

Drobiowe leczo - pomidorowe inspiracje/kurczak

Zapraszam na pyszne leczo drobiowe z dodatkiem selera naciowego, który daje mu wyrazistości.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- pół selera naciowego
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
- koncentrat pomidorowy Pudliszki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem ziołowym i papryką ostrą.
Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić w paseczki.
Pieczarki podsmażyć na osobnej patelni
Na patelni na rozgrzany olej dodać fileta z kurczaka, smażyć 5 minut, dodać cebulę i smażyć kolejne 4 minuty. Dodać podsmażone pieczarki, czerwoną paprykę , seler naciowy, chwilkę smażyć. Wlać 1 szklankę wody i dusić aż zmięknie seler naciowy. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować 5 minut, mieszając i w razie czego podlać wodą. Na koniec doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.










Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Makaron z truskawkami

Smak mojego dzieciństwa. Uwilebiam makaron z truskawkami.

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 300 g truskawek
- pół szklanki śmietany 18 %
- pół szklanki jogurtu naturlanego
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać cukier, jogurt, śmietanę i wymieszać.
Polać makaron i gotowe. Milion smaków truskawek

Sajgonki

Zapraszam na sajgonki w szybkiej wersji.



Składniki:

- 1 opakowanie papieru ryżowego - 10 sztuk
- 1 pojedyńczy filet z kurczaka
- 200 g mrożonych warzyw po chińsku
- przyprawa do potraw chińskich
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelnię wlać 3 łyżki oleju i rozgrać, następnie dodać fileta pokrojonego w małą kosteczkę, posypać przyprawą do potraw chińskich, podsmażyć 3 minuty, dodać warzywa i smażyć 10 minut.
Papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie, nakładać farsz i zwinąć w rulon.
Sajgonki smażymy w głębokim mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jak będziemy smażyć to uważajmy aby się nie skleiły, bo się nam rozpadną.

Podawać z sosem chińskim.

czwartek, 29 maja 2014

Sałatka z tortellini

Szybka i smaczna sałatka na przekąskę, śniadanie lub kolację Smak tortellini możemy wybrać swój ulubiony.

Składniki:

- 100 g tortellini np. z mięsem
- 4 jajka
- pół puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- por ( 5 cm kawałek)
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać sola, pieprzem, dodać majonez, wymieszać i gotowe.

Smacznego...


środa, 28 maja 2014

Mielone z papryką - szybki obiad z patelni

Zapraszam na szybki i smaczny obiadek. Przygotujemy go zaledwie w 30 minut.



Składniki:

- 500 g mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso, smażymy 5 minut, posypujemy przyprawą do mielonego. Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i mieszamy. Podajemy na gorąco z ziemniakami lub z pieczywem.


Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta z ricottą - sernik na zimno z truskawkami

Myślałam i myślałam aż wymyśliłam ciasto na Dzień Matki, a mianowicie tarte z sernikiem na zimno z sera ricotty. Do tego truskawki i ciasto wyszło pyszne...






Składniki:
na tarte:

- 100 g margaryny
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko

- 250 g sera ricotta
- 2 galaretki truskawkowe Winiary
- 250 g truskawek

Przygotowanie:

Składniki na tarte zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody, gdy będzie tężeć mieszamy z serem ricottą i wylewamy na przestudzony spód tary. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół, układamy na serniku.
Druga galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na truskawki. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Rada:

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdyż spód tarty zmięknie.
Uważajmy aby tarta nam się mocno nie spiekła, bo będzie twarda.









Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Milion smaków truskawek

Koktajl truskawkowo-bananowy

Pyszny, schłodzony koktajl na ten upalny dzień.




Składniki:

- 2 banany
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować. Podawać schłodzone.

 
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...