piątek, 4 lipca 2014

Placek z truskawkami

Zaprszam na szybki, tani i smaczny placek z truskawkami i galaretką.


Składniki:

- 10 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki roszku do pieczenia
- 2 łyżki śmiatany zagęszczonej 12 %

- 8 dużych truskawek lu kilka mniejszych
- 1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, wałkujemy i wykładamy na formę okrągłą lub tak jak ja od tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Każdy piekarnik jest inny więc sprawdzajmy czy ciasto się upiekło. Studzimy. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na pół iukładamy na upieczonym spodzie.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy aby lekko stężąła i wylewamy na truskawki. Wstawiamy do lodówki aby stężąła galaretka. Kroimy i podajemy do kawki lub herbatki.





środa, 2 lipca 2014

Kapuśniak z młodej kapusty z kabanosem

Pyszna zupka z młodej kapusty, smaczku dodają jej smażone kabanosy. Pogoda za oknem nie ciekawa więc zupka idealnie się nadaje.



Składniki:

- 3 skrzydełka
- pół główki świeżej kapusty
- 7 małych kabanosów drobiowych - u mnie z Biedronki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich świeżych ziemniaków
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz i ewentualnie vegeta do smaku
- olej do smażenia kabanosów

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, por również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy.
Kabanosy kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków, doprawiamy solą,  pieprzem i ewentualnie vegeta.
Smacznego.

Surówka ze świeżej kapusty z czerwona cebulą

Dzisiejsza surówka jest ostra. Możemy podać ja do dań z grilla lub do obiadu do drugiego dania.



Składniki:

- pół główki świeżej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej 12 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i posolić aby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przełożyć do kapusty. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą jeśli trzeba.
Możemy ja lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego...

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z groszkiem i papryką

Szybka i prosta sałatka dla niezapowiedzianych gości.




Składniki:

- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, paprykę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, por również pokroić w kostkę przełożyć do groszku. Dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego...

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Karkówka w sosie

Pyszna, dobrze doprawiona, krucha karkówka dla zapracowanego mężczyzny i nie tylko.



Składniki:

- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki

Marynata:

- 2 łyżki przyprawy do karkówki
- 2 łyżki przyprawy go grilla
- 2 łyżki przyprawy do steków
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyżka chilli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
Składniki marynaty dokładnie połączyć, mięso przełożyć do miski z marynatą i wymieszać.
Zostawić na około 2 godziny. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Podlewając woda co jakiś czas i mieszając. Gdy mięso będzie gotowe zagęszczamy sos wodą rozmieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...