sobota, 23 sierpnia 2014

Bułeczki z borówkami

Postanowiłam zrobić bułeczki drożdżowe z borówkami, inspiracje znalazłam tutaj. Bardzo smaczne bułeczki, nie są zbyt słodkie, dlatego posypane są cukrem pudrem. Możemy również zrobić lukier.









Składniki:

ciasto:

- 1 opakowanie drożdży suchych
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 40 g masła

nadzienie:

- 250 g borówek
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Ciasto:

Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Pozostałą mąkę wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm. Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę. Kroimy na 11 kawałków. Układamy  na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.















Błękitne skarby lata! Lato w pełni!

piątek, 22 sierpnia 2014

Papryka z miodem do słoików

Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.


Składniki:

- około 4 kg papryki czerwonej

Zalewa:

- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli

Ponadto

- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik



Przygotowanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.






Warzywa psiankowate 2014

środa, 20 sierpnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku.
Składniki są na około 6 słoików po 500 ml. Zawsze podwajam porcje.


Składniki:

- 1 kapusta czerwona
- 4 cebule
- 4 jabłka

- sól

Zalewa:

- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki octu 10 %
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 litra wody

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.



Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.



poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaronowa sałatka z pieczarkami w occie

Polecam pyszną sałatkę na kolację.






Składniki:

- 100 g makaronu rurki lub innego
- 1 słoik pieczarek w occie
- 3 duże jajka
- 5 dag żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na 4 części. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w małą kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać majonez, musztardę, przyprawy i wymieszać. 


Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla

Nie przepadałam kiedyś za kaszanką, ale tą wersję jadłam u znajomych na grillu i od tamtej pory ją polubiłam. Ilość składników uzależniona jest od ilości osób.


Składniki:

- kaszanka
- kapusta kiszona

- folia aluminiowa do zawijania

Przygotowanie:

Kaszankę ułożyć na foli aluminiowej, nałożyć kapustę kiszoną i zawinąć. Ułożyć na grillu i podgrzewać, co jakiś czas przewracając. Czas przygotowania około 40-60 minut. Kaszanka jest gotowa gdy skórka zejdzie, ja sprawdzam czy kaszanka jest gotowa naciskając palcem, jak jest bardzo miękka to znaczy, że skórka zeszła z kaszanki i można zajadać.


sobota, 16 sierpnia 2014

Ciasto z wiśniami

 Polecam pyszne ciasto z wiśniami do kawki na weekend. A tutaj Inspiracja na ciasto.


Składniki:

- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do posypania wiśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 szklanki wiśni bez pestek

- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy 2 minuty, wsypujemy cukier, cukier waniliowy dalej miksując na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dalej miksując. 

Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy 28 cm.

Owoce posypujemy mąką i dodajemy do ciasta. Możemy wmieszać w ciasto lub zostawić je na górze ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.







Rada:

1. Gdy ciasto zbyt mocno piecze się z góry to przykrywam je folią aluminiową. Wtedy mam pewność że ciasto upiecze się od środka a nie spiecze się zbyt mocno z góry.

2. Możemy użyć wiśni z kompotu.

Szaszłyki z kurczaka z cukinią

Pyszne szaszłyki drobiowe z grilla, do tego sos czosnkowy no i pysznie się zapowiada.






Składniki:

- 500 g fileta z kurczaka
- 1 duża cukinia
- przyprawa do szaszłyków

- patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Fileta umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę i posypać przyprawą do szaszłyków. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawą do szaszłyków.
Na patyku nabijamy kolejno kurczaka, cukinię i tak do wyrobienia składników.
Grillujemy około 15 minut obracając co jakiś czas.





Grillowanie 2014

Surówka na grilla

Pyszna i zdrowa surówka na grilla, do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka koperku
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną i paprykę również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu, polać warzywa, wymieszać. Podawać do dań z grilla lub do obiadu.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...