sobota, 14 lutego 2015

Tort serce

ŻYCZĘ WAM SZCZĘŚLIWYCH I PEŁNYCH MIŁOŚCI WALENTYNEK 

Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Tort mógł być troszkę ładniejszy, no ale wprawiam się dopiero w zdobienie i wyrównywani.






Składniki:

biszkopt:
-3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 %(biedronka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- 4 połówki brzoskwiń z puszki

masa kakaowa:
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

- kolorowe kryształki do wypełnienia serduszka

dodatkowo:
- forma serce ja miałam aluminiową jednorazowego użytku




Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.

masa śmietanowa:

Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.

masa kakaowa:

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.

Tort możemy ozdobić według własnego pomysłu.









Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

czwartek, 12 lutego 2015

Karnawałowe kulki z rodzynkami

Oczywiście musiałam zrobić jeszcze jakieś karnawałowe faworki, polecam więc kulki z rodzynkami namoczonymi w brandy... W wersji dla dzieci nie moczymy rodzynek w alkoholu.


Składniki:

- 40 dag mąki
- 7 g drożdży instant czyli 1 opakowanie
- pół szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła - roztopić
- 50 g cukru
- 1 jajko

- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brandy

- olej do głębokiego smażenia

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, następnie moczymy w brandy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy aby urosło.
Następnie dodajemy rodzynki, ponownie zagniatamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie formujemy średniej wielkości kulki, mi wyszło 33 szt. jakby się kleiły to oprószamy dłonie mąką i wtedy formujemy.
Kulki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...






Karnawałowe Słodkości!


środa, 11 lutego 2015

Pączki z piekarnika

Miałam nie piec pączków w tym roku, bo zaczęłam się zdrowiej odżywiać, no ale mam męża łasucha i dzieci które lubią pączki bez nadzienia. Postawiłam zatem na paczki z piekarnika, które też ja mogę zjeść.





Składniki:

- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 łyżki masła - roztopić
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru

- cukier puder do posypania pączków

Przygotowanie:

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.

Rada:

Pączki możemy nadziać 1 łyżeczką marmolady przed pieczeniem, tylko dobrze musimy owinąć ciasto aby przy pieczeniu nie wypłynęło.








Karnawałowe Słodkości! Pączki na Tłusty Czwartek

Sałatka z kukurydzą

Polecam pyszną sałatkę z kukurydzą na śniadanie lub kolacje. Możemy ją podać jako dodatek na kolację Walentynkową....






Składniki:

- puszka kukurydzy
- 4 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 4 jajka + 1 jajko do dekoracji
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ziemniaki i marchew ugotować do miękkości. Obrać, pokroić w kosteczką i przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do pozostałych składników.
Warzywa posypujemy solą, pieprze, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy według własnego smaku.



Smacznego...


wtorek, 10 lutego 2015

Małe roladki z kurczaka z pieczarkami i serem

Polecam dzisiejszy nasz obiadek roladki z pieczarkami i serem. Sprawdzą się też na przyjęciu urodzinowym lub innej okazji.



Składniki:

- 1 duży filet z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 10 dag sera
- sól
- sól ziołowa
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- jajko
- bułka tarta

- brokuły ugotowane do dekoracji

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy tłuczkiem i solimy.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju doprawiając solą ziołową, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na rozbite mięso nakładamy porcję pieczarek i sera, zwijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówkę.







 Smacznego...

sobota, 7 lutego 2015

Babka makowo-piaskowa

Polecam pyszną babkę nie tylko na Wielkanoc. Lukier jest z dodatkiem aromatu waniliowego co daje babce wspaniały smak ...


Składniki:

- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- aromat migdałowy

lukier:

- odrobina wody
- cukier puder
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki. Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.











Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...