niedziela, 8 marca 2015

Słodki bukiecik na dzień kobiet

Dzisiaj Dzień Kobiet, a że ma w domu małe dwie śliczne kobietki to przygotowałyśmy słodki upominek dla nas i nie tylko bo wybieramy się do babci która na pewno się ucieszy...


Składniki:

- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki

- kolorowe serduszka cukrowe, gwiazdki, krem dekoracyjny biały

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy dowolne kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 10-12 minut. Studzimy i zdobimy według własnego gustu.












piątek, 6 marca 2015

Ciasteczka Wielkanocne

Przygotowałam dzisiaj z moimi córeczkami bardzo pyszne ciasteczka, Wielkanocne bo już pomału zbliżamy się do tego święta. Kto jeszcze nie ma pomysłu na ciasteczka to może skorzystać z naszego. Dziewczynki zadowolone że mogły mamie pomóc w kuchni i dodatkowa radość zjeść ciasteczka zrobione przez siebie.






Składniki:

- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier o smaku migdałowym
- 1 jajko


Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Wystudzić i polukrować.





Smacznego...

wtorek, 3 marca 2015

Surówka z sałaty lodowej z koperkiem

Pyszna zdrowa i smaczna surówka do obiadu lub jako samodzielna przekąska.




Składniki:

- pół sałaty lodowej
- 2 marchewki
- 1 pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel octu


Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać w rękach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć doi miski, dodać sól, pieprz, cukier, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać do drugiego dania lub zjeść jako przekąskę.

  Zdrowa przekąska Wiosenny detoks

poniedziałek, 2 marca 2015

Owocowy koktajl

Pyszny, zdrowy koktajl na śniadanie lub przekąskę...





Składniki:

- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 400 ml kefiru
- 2 łyżeczki cukru - można pominąć

Przygotowanie:

Banana, jabłko, gruszkę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do wysokiej miski, dodajemy maliny, kefir oraz cukier. Miksujemy i podajemy. Możemy wcześniej schłodzić.



Zdrowa przekąska

niedziela, 1 marca 2015

Sałatka z makaronem

Dzisiaj 1 marca i mam dla was propozycję na sałatkę z makaronem. Pomału zbliża się wiosna już nie mogę się doczekać....a Wy?



Składniki:

- 200 g makaronu u mnie kolanka małe
- pół puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średni ogórek zielony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać. Podawać.....



sobota, 28 lutego 2015

Ciasto na nutellowym spodzie

Dzisiaj mija 3 lata odkąd założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które podpatrzyłam u bratowej.








Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki

- 200 ml śmietany 18%

masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami

- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %

Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.

Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...








Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...