wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik na zimno na biszkopcie

Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, więc nie mogło się obejść bez niego. W te święta Wielkanocne sernik na biszkopcie z twarogu z wiaderka.



Składniki:

biszkopt:
- 2 duże jajka 
- 0,5 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego


masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego we wiaderku
- 3 galaretki niebieskie Wodzisław

galaretka:
- 3- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 galaretka gruszkowa 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej formy (24 cm) wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić. 

Masa serowa:
Trzy galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody, zostawiamy aby wystygła, gry zacznie lekko tężeć mieszamy stopniowo z twarogiem. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało. 

Galaretka:
Gruszkową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na stężonej masie serowej i zalewamy tężejącą gruszkową galaretkę. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.






Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 4 kwietnia 2015

Tort urodzinowy

Dzisiaj jeszcze propozycja na smaczny tort, który zrobiłam dla brata na urodziny.







Składniki:

na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia


masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

- puszka brzoskwiń - 2 połówki odkładamy do dekoracji

dodatkowo:
- dżem truskawkowy - mały słoik
- 1 kiwi do dekoracji
- pół tabliczki białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni.


Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, a te odłożone do dekoracji w pasterki. Kiwi obrać, przekroić na pół i potem w plasterki
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder i zimną żelatynę. Podzielić na 3 części.

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszą część posmarować dżemem truskawkowych i posmarować 1 częścią masy śmietanowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Drugą część masy wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami i wyłożyć na drugą część biszkopta. Przykryć trzecią częścią biszkopta. Trzecią częścią masy smarujemy wierzch tortu, boki i robimy różyczki. Układamy kiwi i brzoskwinie. A boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą białą i gorzką.







Jajka w wiosennym sosie

Polecam pyszne jajeczka na śniadanie Wielkanocne i nie tylko.








Składniki:

- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 szklanka śmietany gęstej 18 %
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, szczypiorku, koperku, pietruszki
- 1 szczypta cukru
- sól do smaku
- 1 szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, pieprz oraz zieleninę. Wszystko dobrze wymieszać.
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na półmisku i polewamy sosem. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V Niedocenione Jajko

piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasteczka kruche - kakaowe

Polecam pyszne ciasteczka kruche i kakaowe. Możemy zrobić je na różne okazje. U nas głównie w motywach świątecznych.


Składniki:

ciasteczka jasne:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maki i 2 łyżki

ciasteczka kakaowe:
- 100 g margaryny Kasia
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka maki i 2 łyżki
- 1 łyżka kakao

dekoracja:
- cukier puder
- woda
- kolorowe posypki

Przygotowanie:

Składniki na ciasteczka jasne zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Składniki na ciasteczka kakaowe zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąka i wycinamy ciasteczka za pomocą foremek. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

Wystudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy kolorowa posypką










Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Mazurek paryski

Przepis na ten mazurek znalazłam w starych wycinkach gazet. Nie jest aż tak pracochłonny, za to bardzo smaczny.







Składniki:

ciasto kruche:
- 110 g mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka

ciasto maślane:
- 60 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 jajka

- mały słoik dżemu u mnie czereśniowy

dekoracja:
- kolorowa posypka
- skórka pomarańczowa
- biały lukier gotowy lub zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody

- forma kwadratowa 20 cm

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto maślane: Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na jednolita masę.

Następnie formę kwadratową smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z kruchego ciasta odkładamy kawałek aby zrobić brzeg, jajka i bazie na wierzchu mazurka. Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie smarujemy dżemem, a na dżem smarujemy delikatnie ciastem maślanym. Na bokach układamy brzeg z ciasta kruchego, robimy bazie i jajka w rogach.





 Tak przygotowanego mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy mazurka na około 10 minut aby lekko ostygł i wtedy wyciągamy. Zostawiamy aby wystygł i dekorujemy według gustu.




Smacznego...
Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Babeczki do koszyczka

Przepis na te babeczki znalazłam u Karoli. Ja niestety nie mam foremek do babeczek z kominkiem, dlatego użyłam zwykłych silikonowych. Smaku na pewno im to nie zmieni, a do koszyczka Wielkanocnego w sam raz.





Składniki:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół kostki margaryny (125 g)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:
- cukier puder około 0,5 szklanki
- odrobina wody około 2 łyżeczki
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, budyń waniliowy, jajka, aromat waniliowy, mleko i wszystko miksujemy.
Ciasto nakładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy na kratce np tej z piekarnika.
Gdy babeczki wystygną polewamy lukrem. Cukier puder mieszamy z wodą i aromatem cytrynowym.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...