czwartek, 24 marca 2016

Babka waniliowa

Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig.




Składniki:

- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek.
Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.


wtorek, 22 marca 2016

Ciasteczka z płatkami żytnimi

Polecam pyszne ciasteczka z płatków żytnich. U mnie zniknęły w mig, smakowały nawet dzieciom.




Składniki:

- 60 g płatków żytnich
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z płatkami i mieszamy łyżką. 
Na blaszce na papierze do pieczenia wykładamy łyżką ciasto lekko spłaszczając.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.




sobota, 19 marca 2016

Makaron z brokułami

Polecam obiad bez mięsa np. na piątek. Ja użyłam makaronu razowego, ale jeśli nie lubimy to może być zwykły i w dowolnym kształcie.



Składniki:

- 200 g makaronu razowego penne
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany słodkiej 18 % w kartoniku


Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej na wpół twardo, bo za miękki nie będzie smakował.
Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze do smaku i od razu podajemy.
Na talerz układamy makaron, brokuły i polewamy sosem.
Smacznego..


czwartek, 17 marca 2016

Sałatka z gotowanego kurczaka

Do tej sałatki najlepsze będzie mięso z gotowanego rosołu. U mnie właśnie zazwyczaj zostaje filet, który możemy wykorzystać do sałatki


Składniki:

- 1 ugotowana pierś z kurczaka z rosołu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego



Przygotowanie:

Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebule i rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Podajemy i smacznego...

niedziela, 13 marca 2016

Chińskie z pędami bambusa

Kolejna propozycja na chińskie smaki.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
- imbir przyprawa
- 1 cebula

- mała puszka pędów bambusa w plastrach
- 250 g mrożonych warzyw chińskich
- olej do smażenia
- ryż biały lub brązowy

Przygotowanie:

Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.

sobota, 12 marca 2016

Sałatka z kurczakiem

Polecam pyszną sałatkę na przekąskę do pracy lub na kolację.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy.
Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.



niedziela, 30 sierpnia 2015

Lekka sałatka

Polecam lekką sałatkę na przekąskę. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.






Składniki:

- 1 sałata lodowa
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek

- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć, wysuszyć. Paprykę, rzodkiewkę i pomidory kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy w rękach. Składniki przekładamy do miski dodajemy olej, ocet, cukier, sól, pieprz i mieszamy.

piątek, 28 sierpnia 2015

Kakaowe muffiny z twarogiem

Polecam pyszne muffiny z twarogiem, które były wykonane przez moje dzieci i moją bratanicę. Ja tylko włożyłam gotowe muffiny do piekarnika. Dziewczyny były bardzo zadowolone ze swojej pracy i do tego wszystkim bardzo smakowały :)




Składniki:
suche:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

mokre:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju

nadzienie:
- 1 kostka twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski dodajemy śmietanę, cukry i mieszamy.

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.
Do przygotowanych foremek na muffiny wlewamy po 1 łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce twarogu i ponownie 1 czubatą łyżką ciasta tak aby zakryć twaróg.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Pieczenie zależy od piekarnika.
Z tej porcji wyszło około 30 muffin.






Z dziećmi i dla dzieci

czwartek, 27 sierpnia 2015

Sernik na zimno

Polecam pyszny serniczek na zimno na jogurcie greckim. Uwielbiany przez dzieci.



 Składniki:

- kilka okrągłych biszkoptów
- 400 ml jogurtu greckiego - u mnie z Biedronki
- 2 galaretki malinowe
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Biszkoptami wykładamy dno okrągłej tortownicy (24 cm).
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jogurtem greckim i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
W tym czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową i gdy zacznie tężeć, mieszamy z owocami i wylewamy na stężoną pierwszą warstwę.
Wstawiamy do lodówki aby stężało.


piątek, 31 lipca 2015

Muffiny toffi

Pyszne muffiny z budyniem toffi, który dodajemy w proszku i daje muffinom pyszny smak. U nas rozeszły się w mig.



Składniki:

składniki suche:
- 2 budynie o smaku toffi
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju

dekoracja
- cukier puder
- odrobina wody
- kolorowa posypka

Przygotowanie:

Suche składniki czyli mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, mleko, olej i przelewamy do składników suchych. Mieszamy i napełniamy foremki do muffin na 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dekorujemy cukier puder rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody tak aby powstał lekko gęsty lukier. Polewamy muffiny i posypujemy kolorową posypką. Z dziećmi i dla dzieci

środa, 29 lipca 2015

Biszkopt z masą śmietanową i owocami

Polecam pyszne ciasto czyli biszkopt, kremówka z serkiem mascarpone, owoce i galaretka. Ciasto zrobiłam na urodziny mamy i wszyscy się zajadali.



Składniki:

biszkopt:

- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru

masa śmietanowa:

- 330 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka ananasowa

galaretka:

- 1 galaretka truskawkowa
- pół kobiałki malin
- 300 g truskawek

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.

masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietaną ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Chwilkę miksujemy i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało. 

galaretka. 
Owoce myjemy z truskawek ściągamy szypułki i suszymy. 
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Gdy masa śmietanowa stężeję układamy owoce na przemian kółka malin i truskawek. zalewamy tężejącą galaretka i wstawiamy do lodówki.

Rada:
Biszkopt przekładamy na talerz i zamykamy bokiem od tortownicy. Wtedy wylewamy masę i mamy pewność że nic nam się nie wyleje i ciasto będzie równe.





piątek, 10 lipca 2015

Ciasto z rabarbarem

Polecam bardzo smaczne ciasto z rabarbarem, lekko kwaskowate. Jak nie lubimy rabarbaru możemy użyć innych owoców.



Składniki:

- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na koniec roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy, kropimy w kostkę i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut. Sprawdźmy wcześniej patyczkiem czy się upiekło czyli na suchy patyczek. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


wtorek, 7 lipca 2015

Sałatka z sałatą

Gdy mamy dużo sałaty, a szkoda by zwiędła możemy zrobić sałatkę. Zazwyczaj robi się ze śmietana do ziemniaków, a dla urozmaicenia możemy właśnie zrobić tą sałatkę.



Składniki:

- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...