czwartek, 24 marca 2016

Babka waniliowa

Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig.




Składniki:

- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek.
Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.


wtorek, 22 marca 2016

Ciasteczka z płatkami żytnimi

Polecam pyszne ciasteczka z płatków żytnich. U mnie zniknęły w mig, smakowały nawet dzieciom.




Składniki:

- 60 g płatków żytnich
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z płatkami i mieszamy łyżką. 
Na blaszce na papierze do pieczenia wykładamy łyżką ciasto lekko spłaszczając.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.




sobota, 19 marca 2016

Makaron z brokułami

Polecam obiad bez mięsa np. na piątek. Ja użyłam makaronu razowego, ale jeśli nie lubimy to może być zwykły i w dowolnym kształcie.



Składniki:

- 200 g makaronu razowego penne
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany słodkiej 18 % w kartoniku


Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej na wpół twardo, bo za miękki nie będzie smakował.
Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze do smaku i od razu podajemy.
Na talerz układamy makaron, brokuły i polewamy sosem.
Smacznego..


czwartek, 17 marca 2016

Sałatka z gotowanego kurczaka

Do tej sałatki najlepsze będzie mięso z gotowanego rosołu. U mnie właśnie zazwyczaj zostaje filet, który możemy wykorzystać do sałatki


Składniki:

- 1 ugotowana pierś z kurczaka z rosołu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego



Przygotowanie:

Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebule i rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Podajemy i smacznego...

niedziela, 13 marca 2016

Chińskie z pędami bambusa

Kolejna propozycja na chińskie smaki.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
- imbir przyprawa
- 1 cebula

- mała puszka pędów bambusa w plastrach
- 250 g mrożonych warzyw chińskich
- olej do smażenia
- ryż biały lub brązowy

Przygotowanie:

Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.

sobota, 12 marca 2016

Sałatka z kurczakiem

Polecam pyszną sałatkę na przekąskę do pracy lub na kolację.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy.
Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...