czwartek, 22 września 2016

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Dzisiaj polecam surówkę do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.



Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- pół czerwonej papryki
sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy w pół księżyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa. Następnie mieszamy. Doprawiamy według gustu. Podajemy do drugiego dania lub jako osobna przekąska.


środa, 21 września 2016

Kasza gryczana z pieczarkami

Kolejna propozycja z kaszy gryczanej jako zamiennik ziemniaków.






Składniki:

- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 8 pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- bazylia
- olej rzepakowy

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy dodajemy kaszę i ponownie mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba. Podajemy na ciepło.


Sznycle z indyka smażone na patelni grillowej

Dzisiaj polecam szybki obiad ze sznycli z indyka.



Składniki:

- 5 plastrów sznycli z indyka
- przyprawa do potraw z indyka
- oliwa z oliwek
- patelnia grillowa do smażenia

Przygotowanie:

Plastry indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, polewamy oliwa z oliwek i smażymy sznycle na rumiano. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


wtorek, 20 września 2016

Omlet z papryczką chilli

Kolejna propozycja na śniadanie z papryczką chilli.



Składniki:

- 1 mała papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 2 -3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Papryczkę chilli i cebule kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem .
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Następnie wylewamy jajka i posypujemy papryczką chilli, smażymy aż się zetnie. Zginamy na pół, chwilkę smażymy, przekładamy na talerz i zajadamy. Smacznego.

poniedziałek, 19 września 2016

Kasza gryczana z warzywami

Polecam pyszna kaszę do mięsa zamiast ziemniaków.




Składniki:

- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 opakowanie warzyw po włosku na patelnie (u mnie z biedronki)
- papryka ostra
- olej
- ewentualnie sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Podsmażamy,a potem dusimy aż będą miękkie. W między czasie dodajemy przyprawy z warzyw i paprykę ostrą, jeżeli nie lubimy ostrych potraw paprykę możemy pominąć lub posypać słodką.
Następnie dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy chwilkę smażymy. Doprawiamy jeśli trzeba sola i pieprzem. Podajemy na ciepło. smacznego...



sobota, 17 września 2016

Zupa fasolowa

Polecam pyszną zupkę fasolową. Na chłodniejsze dni będzie idealna.




Składniki:

- 2 litry bulionu ja użyłam bulionetki
- pół opakowania fasoli Jaś
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 6 dużych ziemniaków
- 1 laska kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- majeranek
- pieprz i ewentualnie sól

Przygotowanie:

Fasolę Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień gotujemy w bulionie.
Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę korzeń i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodajemy warzywa do garnka.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aby się przyrumienił. Dodajemy do zupy. Jak warzywa i fasola będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego...

środa, 14 września 2016

Jajecznica z papryczką chilli

Polecam pyszną jajecznicę z papryczką chilli. jak ktoś lubi śniadania na ostro to na pewno mu zasmakuje.




Składniki:

- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka chilli czerwona
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli również kroimy w kostkę.
Na rozgrzany olej na patelni podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy papryczkę chilli i chwilkę smażymy. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę mniej lub bardziej ściętą. Wszystko zależy od gustu.

Jajecznica z boczkiem

Nie ma to jak treściwa jajecznica z boczkiem dla zapracowanego mężczyzny, ale nie tylko. Ja również bardzo lubię.



Składniki:

- 4 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Mieszamy co jakiś czas aby boczek się dobrze podsmażył.
W między czasie jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie wylewamy na boczek i smażymy jajecznicę wg gustu bardziej lub mniej ściętą.
U nas ta porcja starczyła na 2 osoby.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Gulasz cielęcy z warzywami

Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom.





Składniki:

 - 0,5 kg cielęciny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- sól, pieprz
- masło klarowne do smażenia

do zagęszczenia
-3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżka mąki

Przygotowanie:

Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut.
W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.


sobota, 27 sierpnia 2016

Ogórki po chińsku - z papryką ostrą

Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji.



Składniki:

- 2 kg ogórków

- 6 łyżek soli

- 1,5 szklanki octu 10 %
- 8 łyżek oleju
- 1 kg cukru
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:

Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków.
Przepis znalazłam w internecie.

Róbmy przetwory 2016

piątek, 26 sierpnia 2016

Ryż z warzywami

Dzisiaj polecam ryż z warzywami. Robię tak czasami jak nie mam ochoty na mięso.






Składniki:

- 250 g warzyw mrożonych po chińsku
- pół puszki kukurydzy
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.




Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...