wtorek, 9 maja 2017

Pierś z kurczaka z brokułem i pieczarkami

 Przynajmniej dwa razy w tygodniu podaję kaszę w różnej postaci. Tym razem polecam pyszny i szybki obiad z kaszą jaglaną.


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- kilka różyczek brokuła
- 10 sztuk pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska z ziołami
- pieprz czarny
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej



Przygotowanie:

Fileta myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Brokuła gotujemy na wpół twardo w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim cebulę oraz fileta z kurczaka około 5 minut, następnie dodajemy pieczarki dalej smażąc. Podlewamy sosem sojowym, dodajemy brokuły, kaszę jaglaną. Mieszamy chwilkę smażymy i podajemy.




piątek, 28 kwietnia 2017

Smoothie - ananas, kiwi, jabłko

Polecam kolejną zdrową przekąskę w postaci smoothie. Zdrowo, szybko i smacznie. Przepis bierze udział w akcji LODOVO, ZDROVO, DOMOVO - http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html




Składniki:

- 1 kiwi
- 1 jabłko
- plaster ananasa świeżego ( około 2 cm)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego


Przygotowanie:

Owoce myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do większego naczynia lub miksera stojącego, dodajemy sok z pomarańczy oraz siemię lniane, miksujemy i przelewamy do szklanek. W przepisie nie ma cukru, dlatego owoce wybierajmy dojrzałe.
Smacznego


















LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

czwartek, 27 kwietnia 2017

Zimny deser - truskawki, kiwi, banan

Wiosna nie chce do nas zawitać, no ale mam nadzieję że nie długo zawita. A zatem mam dla was smaczny zimny deser na ciepłe dni, który bierze udział w akcji ZDROVO, LODOVO, DOMOVO - http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html





Składniki:

dolna warstwa
- 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki wody
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

górna warstwa:
- 1 miękkie kiwi
- 1 mały banan
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Dolna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Truskawki ( jeśli masz świeże to umyj i oczyść z szypułek) włóż dom wyższego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Wlej do pucharków lub szklanek takich jak moje na zdjęciu. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Górna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Kiwi i banan obieramy, kroimy w na mniejsze kawałki. Przekładamy do wyższego naczynia i miksujemy dodajemy ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wylewamy na dolną warstwę i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Najlepiej deser przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.




















LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Polędwiczka z warzywami

Kolejna propozycja na danie pieczone w rękawie. Czyli szybko i smacznie. Gdy nam się obiad piecze w piekarniku możemy zrobić w tym czasie coś innego.



Składniki:

- 1 polędwiczka
- 2 papryki czerwone
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawa do wieprzowiny




Przygotowanie:

Mięso kroimy w plasterki, lekko spłaszczamy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa i przyprawy wkładamy do rękawa do pieczenia i mieszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1 godz w temperaturze 180 stopni. Podajemy i smacznego.




Pieczarkowy Tydzień 2017

sobota, 15 kwietnia 2017

Ciasteczka i Wielkanocne Życzenia

Serdeczne życzenia radości i siły płynącej z istoty Świąt Wielkanocnych, by uśmiech i wiosenny optymizm towarzyszyły Wam każdego dnia. Podaję jeszcze przepis na pyszne kruche ciasteczka.






Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru 
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany

dekoracja
- cukier puder
- odrobina wody
- posypka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przesypujemy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka foremką. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut. Studzimy i dekorujmy.


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

piątek, 14 kwietnia 2017

Chrupiąca surówka

Dzisiaj polecam smaczną surówkę. Nazwałam ją chrupiącą, bo są w niej same świeże warzywa. Jest szybka w wykonaniu, wystarczy do niej mięsko lub rybka.




Składniki:

- pęczek rzodkiewek
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska z ziołami
- rzeżucha do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą morską z ziołami, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i posypujemy rzeżuchą ( wyhodowaną na parapecie, u mnie rośnie w tydzień)


czwartek, 13 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka gotowane na parze

Ostatnio chodziło za mną coś lekko strawnego i przygotowałam pyszne i zdrowe roladki na parze.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 ogórek kiszony
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka przekrawamy na pół wzdłuż i lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Nakładamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze około 25-30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.




Gotujemy na parze

środa, 12 kwietnia 2017

Jajeczne babeczki

Polecam pyszne babeczki z jajek. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, przekąskę lub kolację.






Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 mała cebula
- 1 strąk czerwonej papryki
- 2 plasterki szynki ( ulubionej)
- 1 plaster żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Szynkę, ser, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, doprawiamy sola, pieprzem oraz ziołami. Do jajek dodajemy resztę składników i mieszamy. Przelewamy do foremek silikonowych. Ja wlewałam do połowy foremki i wyszło mi 6 babeczek. Piekłam w temp. 180 stopni przez 15-16 minut, Podajemy gorące. Foremki możemy wcześniej posmarować masłem żeby lepiej odchodziły. Ja nie smarowałam i udało mi się wyciągnąć





czwartek, 6 kwietnia 2017

Sałatka z roszponką i fetą

Polecam kolejną sałatkę z roszponką tym razem z serem feta.

Składniki:

- pół opakowania roszponki
-  pół kostki sera feta
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych
- pół papryki żółtej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Ser feta i paprykę żółtą kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na 4 części. Wszystkie składniki przekładamy do miski, polewamy oliwą doprawiamy i mieszamy.
Podajemy, smacznego..



środa, 1 lutego 2017

Polędwiczka z warzywami pieczona w rękawie

Mam dla was koleją propozycje na smaczny obiadek. Pyszna polędwiczka z warzywami, pieczona w foli. Nie musimy osobno gotować ziemniaków, bo wszystko pieczone jest razem.




Składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa
- 7 średnich ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew

- 1 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- sól morska z ziołami w młynku



Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm paski. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 4 części. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
Paprykę czerwoną kroimy w kawałki.
Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, przekładamy do rękawa foliowego, następnie wsypujemy paprykę słodką oraz sól morska z ziołami lekko potrząsamy i dodajemy składniki. Mieszamy delikatnie aby nie rozerwać foli. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni prze 1 godzinę. Smacznego.







Smaczne a nie tuczy

niedziela, 15 stycznia 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami

Dzisiaj polecam bardzo smaczny obiadek. Dzieciom tak smakował aż im się uszy trzęsły, a jak smakuje moim dziewczynkom to najbardziej mnie cieszy.



Składniki:

klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 mała cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - odsączona
- 3 łyżki bułki tartej

- 1 litr bulionu warzywnego

- 1 marchewka

-1 papryka czerwona
- kawałek pora zielna część (10 cm)
- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w pół księżyce.
Por i paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie.
Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, bułkę namoczoną i odsączoną w mleku, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebule pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy klopsiki.
W małym garnku zagotowujemy bulion i wkładamy nasze klopsiki. Gotujemy. Po 10 minutach dodajemy marchew, dalej gotując. Gdy marchew będzie miękka dodajemy podsmażona paprykę z porem. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 5 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy.





Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...