środa, 15 maja 2013

Żeberka z grilla

Zapraszam na żeberka z grilla. Marynata jest naprawdę rewelacyjna, ale pamiętajmy żeby żeberka nie były zbyt mięsiste, bo wtedy długo będziemy je piec na ruszcie.



Składniki:

- 1,2 kg żeberek
- sól

marynata:

- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku ( jak duże to 1 )

Przygotowanie:

Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Mięso umyć i podzielić na porcje, posolić i włożyć do marynaty na 4 godziny.
Po tym czasie osączyć i piec na ruszcie po 20 minut z każdej strony co jakiś czas obracając.

wtorek, 14 maja 2013

Deser Pina colada

Zapraszam na deser z kefiru i galaretki Pina Colada. Zamiast kefiru możemy dodać serek homogenizowany i deser będzie słodszy.

Składniki na 3 porcje:

- 1 galaretka Winiary Pina Colada
- 200 ml kefiru
- pół banana

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Po przestudzeniu łączymy z kefirem i mieszamy. Banana kroimy w plastry układamy w kieliszkach do wina i wlewamy nasz deser jeszcze rzadki żeby banany wypłynęły na górę. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Smacznego...

poniedziałek, 13 maja 2013

Jajecznica ze szczypiorkiem

Jajecznicę uwielbiam od dzieciństwa.


Składniki na 1 osobę:

- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Roztrzepujemy, dodajemy szczypiorek, doprawiamy i smażymy według gustu mniej lub bardziej ściętą.



niedziela, 12 maja 2013

Lekki tort Curacao


Dzisiaj zapraszam na lekki torcik z galaretką Winiary Blue curacao. Jest to mój drugi tort, który zrobiłam. Muszę kupić sobie jakieś narzędzie do wyrównywania kremu, bo nie mam jeszcze wprawy, ale mimo wszystko wyszedł na prawdę lekki i pyszny.



Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Składniki na krem:

- 700 ml śmietany 30 %
- pół szklanki cukru pudru
- 1 galaretka Blue Curacao

Dekoracja:

- winogrono
- kiwi
- jabłko

Przygotowanie:


Biszkopt

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Zostawić do wystudzenia.

Krem:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Ostrożnie wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.

Biszkopt przekroić na trzy części. Krem dzielimy na trzy części z tym że musimy posmarować boki tortu to trzecią część kremu zostawiamy większą. Pierwszy blat biszkopta smarujemy kremem, na to kładziemy drugi blat biszkopta i smarujemy kremem. Kładziemy trzeci blat biszkopta, smarujemy górę i boki tortu kremem.

Dekoracja:

Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Winogrono kroimy na pół, a z jabłka wycinamy listki.
Oczywiście tort możemy udekorować według własnego pomysłu.



Smacznego...

Racuszki z pieczarkami

Przepis na te racuszki znalazłam w książce kucharskiej, który troszkę zmieniłam, są naprawdę pyszne. Uwielbiam pieczarki więc polecam je miłośnikom (i nie tylko) pieczarek.

Składniki:

- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- olej i smalec do smażenia pół na pół

ciasto:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

Jogurt łączymy z kefirem i żółtkami, dodajemy olej, przyprawy, mieszamy dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, odstawiamy.


Pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę razem z pieczarkami do zrumienienia. Zostawiamy do przestudzenia.


Wystudzone pieczarki dodajemy do ciasta, mieszamy


 Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i mieszamy.



Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz nakładamy łyżką małe porcje ciasta, rumieniąc z obu stron.


Po odsączeniu z tłuszczu układamy na półmisku. Podajemy ciepłe.


Czas na piknik z home&you - półmetek!

sobota, 11 maja 2013

Łagodny sos

Ten sos również jest rewelacyjny. Często robię go gdy robimy grilla.




Składniki:

- 5 łyżek ketchupu
- 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Do miski przekładamy ketchup, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Podajemy.


Sos czosnkowy

Mój ulubiony sos nadaje się do różnego rodzaju mięs np. na grilla. Polecam.



Składniki:

- 200 ml jogurtu naturalnego typu grecki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Jogurt przełożyć do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać.








 

Zupa literkowa czyli pomidorowa

Moje dzieci najbardziej lubią zupę pomidorową. Zaczęło się to od bajki Marta mówi na mini mini. Jak moja starsza córka zobaczyła makaron literkowy to tylko z takim chce jeść zupę pomidorową.

 Składniki:

- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- koncentrat pomidorowy - słoik 190 g
- szklanka makaronu Wesołe literki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Udko umyć zalać wodą w garnku około 4 l, dodać liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę, seler i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Dodajemy do powstałego bulionu i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego...

piątek, 10 maja 2013

Sernik z kratką

Przepyszny sernik z kratką, który znalazłam na PP, a opublikowany jest na blogu:
http://ania-gotuje.blog.pl/2012/11/04/kremowy-waniliowy-klasyczny-sernik-z-kratka/
Jest bardzo pyszny dlatego go upiekłam i publikuje u siebie.



Składniki:

ser:

1 kg sera waniliowego we wiaderku
100 g masła
5 +1 jajo
2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
3/4 szklanki cukru

ciasto:


3 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1/2 olejku śmietankowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:

Ciasto : 

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, rozkruszyć palcami dodać aromat i wbić jaja. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po czym podzielić na dwie części 2/3 i 1/3, Tą mniejszą odłożyć, a z większą wyłożyć dużą formę z papierem do pieczenia.

Ser:
Z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem.
Masło ubić w osobnym naczyniu. Po czym wraz z budyniami dodać do żółtek cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, zaprzestać miksowania. mieszając łyżką dodawać stopniowo ser, po czym wbić całe jajo i wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do sera. Po czym masę wlać na przygotowane ciasto, resztę ciasta rozwałkować, pociąć na 1 cm paski i ułożyć na wierzchu w formie kratki.

Piec w 160 stopniach przez 50 minut, po czym zostawić w piecu, do momentu aż temperatura spadnie, potem wyciągnąć z pieca i schłodzić w lodówce.


Smaczny deser z galaretkami i jogurtem naturalnym

Dzisiaj zapraszam za deser z nowymi galaretkami Winiary z połączeniem jogurtu naturalnego. Smak ma podobny jakbyśmy zrobili ze śmietaną. Lubię robić takie deserki, bo moje dzieciaki je uwielbiają.



Składniki na dwa pucharki mają około 400 ml pojemności:

- 1 galaretka Winiary Pink Margarita
- 1 galaretka Winiary Mojito
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Galaretkę Pink Margarita rozpuszczamy 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki żeby stężała.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na galaretkę. Odstawiamy do stężenia


Galaretkę Mojito rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i studzimy. Dzielimy na pół i wylewamy na drugą warstwę deseru. Odstawiamy do stężenia.


 Pozostałą galaretkę mieszamy ze 100 ml jogurtu naturalnego i wylewamy na trzecią warstwę. Odstawiamy żeby stężała.

Dekorujemy truskawkami.


Smacznego....

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...