Pyszne piernikowe choinki idealne na ozdobę stołu lub na prezent świąteczny. Jeśli nie chcemy robić choinek możemy wykrawać różne kształty ciasteczek takie jakie mamy pod ręką foremki.
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- lukier do dekoracji
- posypka kolorowa do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawa, cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem na jednolity kolor. Schłodzić i rozwałkować ciasto. Wykrawać ciasteczka gwiazdki o różnej wielkości. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Ciasteczka wystudzić, smarować lukrem i układać od największej gwiazdki do najmniejszej. Polukrować jeśli jeszcze trzeba i posypać kolorową posypką.
Rada jeśli chcemy podarować choineczkę na prezent lub dodatek do prezentu zawijamy w przezroczystą folię i zawijamy tasiemką.