Strona główna

niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki z ketchupem


Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem.
Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majonezu czy pulpetów.


Składniki:

- około 5 kg ogórków

zalewa:

- 2 litry wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 16 łyżek ketchupu
- 1 szklanka octu

Dodatkowo:

- koper
- ziele angielskie
- czosnek 
- gorczyca
- pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Układamy w słoikach i do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i kwiatuszek kopru.
Składniki zalewy zagotowujemy i na gorąco zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 10 minut.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:

  1. Witam. Zrobiłam te ogóreczki i są przepyszne ;) Tylko, że ja włożyłam koper i resztę na dno słoika i potem dopiero ogórki. Czy to coś zmienia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast kwiatuszka kopru można dać łyżeczkę zielonego kopru

    OdpowiedzUsuń