Zapraszam na pyszne ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Amoniak kupiłam jakiś czas temu, ale teraz znalazłam chwilę żeby je upiec. Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
- 2 łyżeczki amoniaku
- odrobinę soli
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego........
Kiedys jadłam takie ciasto , było przepyszne:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są naprawdę pyszne. Jak się posmakuje jedno to chce sie ich więcej :)
OdpowiedzUsuńpamiętam z dzieciństwa ten smak ;) pyszności
OdpowiedzUsuńWyglądają jak nadmuchane, super :)
OdpowiedzUsuńte ciasteczka są pyszne, tylko ze ja mam inny przepis, lepszy i mniej skomplikowany :)
OdpowiedzUsuńPamiętam z dzieciństwa pychota
OdpowiedzUsuń